Για ποιο λόγο αποφασίσθηκε η κατάργηση των ΕΠΑΣ Βοηθών Νοσηλευτών;

Η συστηματική υποβάθμιση των δομών εκπαίδευσης και κατάρτισης, υπό το πρόσχημα της δημοσιονομικής προσαρμογής, έχει ήδη καταδείξει με τον πλέον ανησυχητικό τρόπο την έλλειψη σχεδιασμού των αρμόδιων Υπουργείων. Χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες οικονομοτεχνικές μελέτες και χωρίς ένα πλάνο για τη διάδοχη κατάσταση, επιλέγεται η κατάργηση φορέων και δομών. Το αποτέλεσμα; Απορρύθμιση σε διάφορους τομείς παιδείας.

Συγκεκριμένα, με την αναδιάρθρωση του πλαισίου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δεν περιελήφθησαν στους νέους φορείς οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ), όπου μεταξύ άλλων αποφοιτούσαν Βοηθοί Νοσηλευτές. Δημιουργείται έτσι ένα σημαντικό κενό στην εκπαίδευση αυτής της ειδικότητας.Αυτή τη στιγμή λειτουργούν σε όλη τη χώρα 48 ΕΠΑΣ Βοηθών Νοσηλευτών, με άρτια υλικοτεχνική υποδομή, πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια νοσηλευτικής και αίθουσες διδασκαλίας, ενώ με την εξαρτημένη σχέση των σχολών από τα ομόλογα νοσοκομεία διασφαλίζεται η άσκησή τους στα κλινικά τους καθήκοντα. Οι ΕΠΑΣ του Υπουργείου Υγείας διαθέτουν κατά συνέπεια όλα τα εχέγγυα για την εκπαίδευση άρτια καταρτισμένου προσωπικού Βοηθών Νοσηλευτών που μπορεί να στηρίξει σε επίπεδο δυναμικού τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Νοσηλευτικής ΕΠΑΣ Υπουργείου Υγείας έχει καταθέσει πρόταση με την οποία εισηγείται τη δημιουργία δημοσίων ΙΕΚ στα αντίστοιχα νοσηλευτικά ιδρύματα όπου λειτουργούν ΕΠΑΣ Βοηθών Νοσηλευτών Υπουργείου Υγείας. Αυτό γίνεται προκειμένου να εξασφαλισθεί η συνέχεια στην παροχή επαγγελματικής κατάρτισης της Ομάδας Προσανατολισμού Υγείας και Πρόνοιας από τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Με παρέμβασή της προς τους Υπουργούς Υγείας και Παιδείας και Θρησκευμάτων, η Βουλευτής Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα ζητά να εξεταστεί η εν λόγω πρόταση, καθώς οι υπάρχουσες δομές πρέπει να αξιοποιηθούν. Επίσης, η βουλευτής ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς αν αληθεύουν τα σενάρια που θέλουν τις ΕΠΑΣ να καταργούνται άμεσα και να παραμένουν μόνο οι δύο κεντρικές, Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Θεωρούν τα Υπουργεία πως κάτι τέτοιο συνάδει με το μεγάλο στοίχημα της Περιφερειακής ανάπτυξης ή μήπως δημιουργεί νέους δύο ταχυτήτων με διαφορετικές ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης; Στην περίπτωση που ισχύουν τα παραπάνω σενάρια, τί θα γίνει με τους εργαζόμενους στις ΕΠΑΣ της Περιφέρειας;