Επείγουν οι εργασίες αποκατάστασης στην Εκκλησία στην Παναγούλα Βόνιτσας [pics]

ΙΝ Παναγουλα1Aναζητείται λύση για να προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης της Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγούλα Bόνιτσας
H Βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ακτίου – Βόνιτσας Γ. Αποστολάκη, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά και τον Προϊστάμενο Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας Γ. Χουλιαρά, ώστε από κοινού να βρεθεί επιτέλους μία λύση και να προχωρήσουν οι εργασίες διάσωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης της Ιερού Ναού Παναγούλα Bόνιτσας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είχε παραδεχθεί ότι υπάρχουν σοβαρά δομικά προβλήματα στο μνημείο. Εκτός από τις δεδομένες φθορές του χρόνου, ο Ιερός Ναός είχε επιβαρυνθεί σημαντικά στο σεισμό του 1948, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ρωγμές στα στατικά μέρη του με κίνδυνο ακόμα και κατάρρευσής του, ενώ οι σημαντικές τοιχογραφίες του απειλούνται με ολική καταστροφή. ΙΝ Παναγουλα 4Στην απάντησή του το αρμόδιο Υπουργείο προς την βουελυτή Ν. Φούντας είχε τονίσει την ανάγκη επικαιροποίησης της μελέτης αποκατάστασης. Ένας χρόνος έχει περάσει από τότε και η κατάσταση δυστυχώς παραμένει απογοητευτική.

Πλέον όμως, οι δικαιολογίες τελείωσαν και τώρα απαιτούνται πράξεις. Η αρχιτεκτονική και στατική μελέτη αποκατάστασης της εκκλησίας και των παρακείμενων κελιών είναι έτοιμη κι εγκεκριμένη από καιρό και το επόμενο άμεσο βήμα που αποφασίστηκε είναι η ολοκλήρωση της γεωλογικής μελέτης που θα θωρακίσει τον περιβάλλοντα χώρο από τυχόν κατολισθήσεις, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν επιτέλους οι εργασίες συντήρησης στο εσωτερικό αλλά και εξωτερικό του κτιρίου. Κατά την διάρκεια της συνάντησης, διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση απόψεων και όλοι οι εμπλεκόμενοι δεσμεύθηκαν πως θα προχωρήσουν σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται, θέτοντας αυστηρά χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να διασωθεί το σημαντικότατο αυτό πολιτιστικό, αρχιτεκτονικό και θρησκευτικό μνημείο.