Ψήφισμα από το δήμο Μεσολογγίου σχετικά με τον εμπρησμό της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Νεοχωρίου

Δυστυχώς στα τέλη Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα στις 25 Σεπτεμβρίου εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην Εκκλησία Αγ. Ταξιαρχών Νεοχωρίου του δήμου Μεσολογγίου, η οποία αποδεδειγμένα ήταν ενέργεια ιερόσυλων και καταστράφηκε ολοσχερώς το τέμπλο και βρέθηκαν εικόνες κατεστραμμένες. Το γεγονός αυτό είναι πρωτοφανές για την περιοχή και ο δήμος Μεσολογγίου ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού καταδίκασε με ψήφισμά του αυτή την πράξη.

εκκλησάκι των Αγίων ΤαξιαρχώνΑναλυτικά το σχετικό ψήφισμα:
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου καταδικάζει την αποτρόπαια πράξη της Ιεροσυλίας και της Βεβήλωσης του Ιερού χώρου της Εκκλησίας Αγ. Ταξιαρχών Νεοχωρίου. Τέτοια φαινόμενα προκαλούν αποτροπιασμό αλλά ταυτόχρονα και θλίψη για το ηθικό τέλμα που έχουν περιέλθει ορισμένοι, ώστε να ξεσπούν σε ιερά σύμβολα πίστης.
Είναι αναγκαιότητα η διαφύλαξη και ο σεβασμός της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς και προς τούτο ο Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου θα είναι αρωγός προκειμένου να έχουμε μέλλον ως τόπος και έθνος.

Λίγα λόγια για την Εκκλησία Αγ. Ταξιαρχών Νεοχωρίου
Στο λόφο του Ταξιάρχη, στη διαδρομή για τη παραλία του Λούρου, βρίσκεται το μεταβυζαντινό μοναστήρι που είναι αφιερωμένο ̈στους Αρχιστρατήγους Μιχαήλ και Γαβριήλ και στις λοιπές Ασώματες Δυνάμεις ̈. Η ακριβής ημερομηνία αποπεράτωσής του δεν είναι γνωστή, η μοναδική ημερομηνία που σώζεται είναι της κτίσης του ηγουμενείου που χρονολογείται το 1742. Ιστορικά το μοναστήρι είχε αποτελέσει κέντρο των επαναστατημένων Νεοχωριτών το 1821 και κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα πυρπολήθηκε το ηγουμενείο και τα κελιά του. Με τη λήξη του αγώνα το μοναστήρι ερημώθηκε από το μεγαλύτερο αριθμό των μοναχών. Ο ναός του μοναστηρίου προς μεγάλη έκπληξη δεν περιέχει τοιχογραφίες και το ηγουμενείο έχει μια ασυνήθιστη φρουριακή κατασκευή. Στα βόρεια και δυτικά του μοναστηρίου διασώζεται επιπλέον τμήμα του ασκηταρίου.