Ιερείς και Ιερείς

“Ο άμβωνας δεν είναι αναλόγιο διαλέξεων, και προπαντός πεδίον προβολής απόψεων άσχετων με τα “εν εκκλησίαις” τελούμενα, ειδικά όταν οι “διαλέξεις” αυτές μετατρέπονται σε ακατάσχετη πολιτικολογία. Διότι αυτό πράττεις, παπά. Κι ούτε μπορείς να το παίξεις “ο Πρόδρομος”, γιατί καμιά Ηρωδιάδα δεν καραδοκεί στη γωνιά για να “ζητήσει την κεφαλήν σου επί πίνακι”. Τίποτε, λοιπόν, δε “ρισκάρεις”, παπά. Απλώς, ενεδύθης μισθοδοτούμενος ένα ράσο, ασφαλίστηκες σ’ ένα ΤΑΚΕ, κι εξασφάλισες πως κι αν δε σπείρεις θα φας, και βρήκες κι έτοιμα αντανακλαστικά, ανθρώπων που ‘δαν το χωριό τους να καίγεται απ’ τον κατακτητή, κι όσοι δεν το ‘δαν, ιδίοις όμμασι, το ζουν καθημερινά μέσ’ απ’ τις διηγήσεις όσων το βίωσαν. “Ιδανικό” περιβάλλον, για να βαφτίσεις “αντιφασισμό” την ακατάσχετη αμετροέπεια που σε διακρίνει. Αλλά κι εκεί που “κοντράρεις” “το σύστημα”, τζούφια είναι η “κόντρα” σου. Γιατί όσοι το κοντράρουν αληθινά, δε γίνονται γλάστρες, μαϊντανοί και κράχτες για πελατεία στα μέσα των εργολάβων που το συντηρούν, αλλ’ απομονώνονται κι ο λόγος τους αμαυρώνεται μέχρι να καταστεί μισητός απ’ το πλήθος.Και στο τέλος, αποδιωγμένοι απ’ όλους, μαστιγωμένοι και χλευαζόμενοι, ανεβαίνουν το Γολγοθά και καρφώνονται στο Σταυρό”.

Αυτή ήταν η ανακοίνωση της Χ.Α. για το αντιφασιστικό κήρυγμα της 28ης Οκτωβρίου που κήρυξε από τον άμβωνα του Ι. Ναού του Αγίου Γεωργίου Ανωγείων, ο εφημέριος Ανδρέας Κεφαλογιάννης…

Η απάντηση του Ιερέα ήταν άμεση και δυνατή : «Άκου, φασίστα… Τα εναντίον μου λιβελογραφήματα από χρυσαυγίτικους κονδυλοφόρους τα προσπερνάω, γιατί με τους υμνητές του Ράιχ, που άφησε πίσω του 50 εκατομμύρια νεκρούς στην Ευρώπη, με τους νοσταλγούς των Νταχάου και των Άουσβιτς, τους συνεργάτες των Γερμανών, γνωστοί και ως “Γκεσταπίτες”, τους φασίστες που ισοπέδωσαν το χωριό μου, τους χειροκροτητές και υποστηρικτές των Απριλιανών του ’67, τους νεοφασίστες που δολοφονούν νέους ανθρώπους, τους νεοΝΑΖΙ που κηρύττουν το μίσος, διάλογο δεν κάνω! Για όλους αυτούς έχει μιλήσει η ιστορία, η οποία τους έχει δικάσει και καταδικάσει! Ποτέ πια Φασισμός!!! Αρκετά τον έχει πληρώσει αυτός ο τόπος… Ας κλείσουμε μια και καλή στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας το αβγό του φιδιού”.

Υπάρχουν κι αυτοί οι Ιερείς και πρέπει να το πούμε και όχι μόνο αυτοί που τους ευλογούν και τους κάνουν Αγιασμό…

Γ.Κ.