Η υπηρεσία και ο ρόλος της για το Πάρκο [HDvideo]

Ένα θέμα που πέρασε μάλλον στα “ψιλά” της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου για την ανάπλαση του Πάρκου είναι ο ρόλος της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Αγρινίου που έκανε το σχετικό σχεδιασμό.

Η υπηρεσία του δήμου (κατ΄επέκταση η προηγούμενη δημοτική αρχή) κατηγορείται, με βάση τις καταγγελίες όσων διαφωνούν με την ανάπλαση που σχεδίασε η προηγούμενη δημοτική αρχή, ότι προσκόμισε ελλιπή στοιχεία στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με σκοπό να πάρει την περιβαλλοντική απαλλαγή της ανάπλασης του Πάρκου. Η υπηρεσία καταγγέλλεται ακόμη ότι δεν αποτύπωσε το 75% της υφιστάμενης βλάστησης και ότι χάριν ευκολίας χρησιμοποίησε έτοιμη φυτοτεχνική μελέτη ξενοδοχείου… καθώς επίσης κατηγορείται και για τη μη συμμόρφωσής της σε αποφάσεις-έγγραφα του δασαρχείου Αγρινίου και της Διεύθυνσης Δασών. Όλα αυτά ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο από το δικηγόρο της ομάδας πολιτών που αντιδρά στην ανάπλαση (δείτε βίντεο).

Το ρόλο λοιπόν της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου Αγρινίου σχολίασαν στη συνεδρίαση τόσο ο πρώην, όσο και ο νυν δήμαρχος. Ο Γ. Παπαναστασίου μίλησε για έργο σχεδιάστηκε “στο πόδι” και την πίεση του πρώην δημάρχου στην υπηρεσία. “Μερικές φορές ρίχνουμε αποκλειστικά την ευθύνη στις υπηρεσίες, θα πρέπει να έχουμε και στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι όταν απαιτείς από τις υπηρεσίες πολύ σύντομα να έχουν έτοιμη μια μελέτη, ντε και καλά για να εντάξουμε ένα έργο, θα γίνουν λάθη” ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του (δείτε βίντεο). Ο πρώην δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός αρνήθηκε ότι άσκησε πίεση στην υπηρεσία, που ο ίδιος παραδέχθηκε ότι είναι κατηγορούμενη για εξαπάτηση και κάλεσε τον νυν δήμαρχο να ρωτήσει την διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας κα Ρόκου, αν δέχθηκε πίεση από τον ίδιο. “Ή θα υποστηρίξετε την υπηρεσία, ή θα τα βάλλετε με την υπηρεσία” είπε ζητώντας από τον Γ. Παπαναστασίου να διαλέξει. Στη συνέχεια ο Γ. Παπαναστασίου είπε ότι το πάρκο υπάγεται στη δασική νομοθεσία (δείτε βίντεο) και αν πράγματι είναι έτσι, τότε η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή αναφορικά με τις τυχόν ευθύνες της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου.

Το σκεπτικό περί πίεσης του πρώην δημάρχου στην υπηρεσία, θεωρητικά μπορεί να έχει βάση, αλλά υποθέτουμε μέχρι ενός ορίου… Δηλαδή, αν ένας “τρελός” δήμαρχος ζητήσει από κάποιο υπάλληλο του δήμου ή κάποιον προϊστάμενο ενός τμήματος να κλέψει, να εκδόσει ψεύτικα παραστατικά ή να αποκρύψει έγγραφα ή να παραποιήσει έγγραφα ή γενικότερα να παραβεί την νομοθεσία, είναι θέμα του υπαλλήλου αν θα υποκύψει στην πίεση… Από τη στιγμή λοιπόν που ο Γ. Παπαναστασίου δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τους σχεδιασμούς που έγιναν το 2011 και το 2012, που δεν ήταν δήμαρχος, θεωρούμε ότι έχει πλέον τη δυνατότητα να ξεκαθαρίσει ο ίδιος την υπόθεση, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο, γιατί προφανώς δεν είναι δικαστής για να αποδώσει ή να απαλλάξει τον οποιονδήποτε από τυχόν ποινικές ευθύνες ή μη. Στα στοιχεία-έγγραφα του φακέλου του έργου της ανάπλασης, στην αλληλογραφία της Τεχνικής Υπηρεσίας με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (Δασαρχείο, Διεύθυνση Δασών Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ΥΠΕΚΑ), στο τι στοιχεία παρείχε η Τεχνική Υπηρεσία στον καθένα από τους εμπλεκόμενους φορείς, στο απαντήσεις έλαβε ο δήμος Αγρινίου από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, υποθέτουμε ότι ως δήμαρχος ο Γ.Παπαναστασίου έχει πρόσβαση.  Επομένως όλα στο φως! Δημοσιοποίηση όλου του φακέλου του έργου στην ιστοσελίδα του δήμου!