600 χιλιάρικα το χρέος για το ΧΥΤΑ Στράτου !

Όπως είναι γνωστό από τα μέσα του καλοκαιριού ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης του ΧΥΤΑ Στράτου (που είναι υπό τον έλεγχο του δήμου Αγρινίου) βρίσκεται σε κόντρα με την Κοινοπραξία του ΧΥΤΑ, από τη στιγμή που ο ανάδοχος του έργου φαίνεται ότι δεν αναγνωρίζει την αναθεωρημένη σύμβαση που προβλέπει μικρότερη τιμή ανά τόνο σκουπιδιών, ενώ για μεγάλο διάστημα δεν είχε εισπράξει χρήματα που δικαιούνταν.

Το απερχόμενο ΔΣ του Αναγκαστικού Συνδέσμου -σημειωτέον ότι ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί σε σώμα του νέο ΔΣ μετά τον ορισμό των εκπροσώπων των δήμων που συμμετέχουν στη διαχείριση του ΧΥΤΑ- σε πρόσφατη απόφασή του απέρριψε, όπως ήταν αναμενόμενο, τη ένσταση της Κοινοπραξίας σχετικά με τη τιμή ανά τόνο σκουπιδιών, ωστόσο εκείνο που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον στην απόφαση που δημοσιεύει το ΑγρίνιοCulture.gr (δείτε εδώ) είναι ότι για την λειτουργία του ΧΥΤΑ την περίοδο 16/3/2012 έως 30/6/2014 ο Σύνδεσμος οφείλει ακόμη 641.920,14 ευρώ.

Και εδώ προκύπτει το ερώτημα πως δημιουργήθηκε αυτό το χρέος από τη στιγμή που οι δήμοι εισπράττουν τα τέλη καθαριότητας που πληρώνουν οι δημότες. Και από τη στιγμή μάλιστα που πρόσφατα (τέλη Σεπτεμβρίου και τέλη Αυγούστου) δόθηκαν χρήματα από το Σύνδεσμο στην Κοινοπραξία για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Και ακόμη, προκύπτει το ερώτημα μήπως το χρέος αυτό είναι και η αιτία για τα προβλήματα που εντόπισε πριν ένα μήνα περίπου στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Στράτου η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Η αρμόδια Επιτροπή της Περιφέρειας με έγγραφό της έχει διατυπώσει παρατηρήσεις που αφορούν σε ελλείψεις του έργου, που κρίνονται ως ουσιώδεις. Μάλιστα στην απόφαση που κοινοποιήθηκε στον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας τον καλούσε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του ΧΥΤΑ σύμφωνα με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και τις προδιαγραφές του έργου.