«Δικαίωση των προσπαθειών το ξεκίνημα της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου»

Στην Διάσκεψη για το ξεκίνημα της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR), που διεξήχθη στις 18 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και Αντιπρόεδρος της Διαπεριφερειακής Ομάδας «Αδριατική-Ιόνιο» της Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολος Κατσιφάρας.

Η Διάσκεψη που οργανώθηκε από της Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ιταλική Προεδρία της ΕΕ, αποτελεί την επίσημη έναρξη στο υψηλότερο θεσμικό επίπεδο της Στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας και του Ιονίου Πελάγους (EUSAIR) –όπως ονομάζεται επισήμως η Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου – καθώς σε αυτή συμμετείχαν οι οκτώ υπουργοί εξωτερικών των χωρών της Μακροπεριφέρειας, η Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, Corina Creţu, ο Επίτροπος για το Περιβάλλον, τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία, Karmenu Vella, και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής των Περιφερειών και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

«Ένα όραμα που ξεκινήσαμε το 2011, και πιστέψαμε, σήμερα παίρνει σάρκα και οστά. Πλέον η EUSAIR δεν είναι μια διεκδίκηση αλλά μια απτή πραγματικότητα» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας και συνέχισε «Η περιοχή αντιμετωπίζει πολυάριθμές προκλήσεις που θα αντιμετωπιστούν καλύτερα με κοινή συνεργασία από ότι σε αποκλειστικά εθνικό ή τοπικό επίπεδο».Στη σημαντική συμβολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για να γίνει η Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου αναφέρθηκε και ο Περιφερειάρχης της Περιφέρειας Marche Ιταλίας και Πρόεδρος της Διαπεριφερειακής Ομάδας «Αδριατική-Ιόνιο» της Επιτροπής των Περιφερειών, Τζιαν Μάριο Σπάκα, ο οποίος από το βήμα της Διάσκεψης αναφέρθηκε στη συνεισφορά της Περιφέρειάς μας και ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα.Μάλιστα, το επίσημο έντυπο της Ιταλικής Προεδρίας της Ε.Ε. για τις προτεραιότητές της, φιλοξενεί τις απόψεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας για το μέλλον της περιφερειακής συνεργασίας και την ανάπτυξη της περιοχής Αδριατικής-Ιονίου.

«Μέσα σε μια μακρά περίοδο κρίσης και αβεβαιότητας, η Στρατηγική EUSAIR μπορεί να αναγεννήσει την περιοχή της Αδριατικήςκαι του Ιονίου. Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε. Τώρα τέρμα τα λόγια και πρέπει να αρχίσουν τα έργα. Πλέον είναι ευθύνη όλων μας να αξιοποιήσουμε την EUSAIR ώστε να αποτελέσει άξονα οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας για τις πόλεις μας, τις Περιφέρειές μας, τις χώρες μας» ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας και πρόσθεσε «Υπουργεία, Περιφέρειες, Δήμοι, Φορείς και από τις οκτώ χώρες της Μακροπεριφέρειας πρέπει να συνεργαστούν οριζόντια και κάθετα για την υλοποίηση έργων, που θα απαντήσουν στις κοινές προκλήσεις και θα δημιουργήσουν ανάπτυξη και απασχόληση στην περιοχή. Δεν χωρούν μικρά εγχειρήματα και μεμονωμένες συνεργασίες. Απαιτείται σοβαρός σχεδιασμός και προετοιμασία για ολοκληρωμένα έργα που θα έχουν σαφή προστιθέμενη αξία για την περιοχή».Τον Περιφερειάρχη συνόδευαν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιώργος Αγγελόπουλος και η Περιφερειακή Σύμβουλος Αδαμαντία Ζαχαροπούλου-Στούμπου.