Αιτωλομπανανία

Γράφει ο Δημήτρης Τερζής πηγή : efsyn.gr

Δεν έχει αρχή και τέλος η «μαύρη τρύπα», στην οποία περιδινείται η δημόσια Υγεία στην Αιτωλοακαρνανία και όσα συμβαίνουν στην περιοχή αποδεικνύουν στον μέγιστο βαθμό την κυβερνητική ανεπάρκεια να δοθούν λύσεις προς όφελος των πολιτών. Παρά τους λεονταρισμούς του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Λεωνίδα Γρηγοράκου, πριν από περίπου δύο εβδομάδες, αναφορικά με την «ανεπάρκεια» των διοικητών των Νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ουσιαστικά είχε προαναγγείλει ότι θα ζητούσε τις παραιτήσεις τους, τίποτε δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο, αντιθέτως τα πράγματα πηγαίνουν προς το χειρότερο.

Ετσι, το σκηνικό εμπλουτίστηκε με καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις του νοσοκομείου, όπως επίσης και με μηνυτήρια αναφορά κατά της διοίκησης απ’ τον εκπρόσωπο του συλλόγου εργαζομένων, κ. Στέλιου Μερμίγκη, στο Δ.Σ. του Νοσοκομείου Αγρινίου, στην οποία καταγράφονται τα εξής:
Αυθαιρεσίες, παρατυπίες, μη αξιοκρατικές διαδικασίες και διαχείριση, επικράτηση ενός συστήματος ευνοιοκρατίας υπέρ συγκεκριμένων προσώπων στο νοσοκομείο και γενικά η μη τήρηση του οργανογράμματος, το οποίο θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί εδώ και δύο χρόνια.
Καταγγέλλεται επίσης πως, ενώ το Δ.Σ. είχε αποφασίσει προμήθεια υλικού (συγκεκριμένα ασκούς αίματος με ειδικό φίλτρο για μεταγγίσεις σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών) μέσω διαγωνισμού με καθορισμένα κριτήρια, ο διοικητής προέβη σε απευθείας ανάθεση. Στη μήνυση ο κ. Μερμίγκης επικαλείται τη μαρτυρία τεσσάρων μεταγγιζομένων ασθενών, οι οποίοι μετά το αίμα που πήραν –με τον διαγωνισμό της απευθείας ανάθεσης– βρέθηκαν σε εμπύρετη κατάσταση και γι’ αυτό διαμαρτυρήθηκαν μάλιστα στον διοικητή. Ο κ. Μερμίγκης αναφορικά με το συγκεκριμένο περιστατικό επικαλείται και τη μαρτυρία της διευθύντριας αιμοδοσίας του νοσοκομείου.
Καταγγέλλεται το γεγονός πως εδώ και καιρό υπεύθυνος αποστείρωσης του νοσοκομείου ήταν υπάλληλος με ειδικότητα «κλιβανιστή» και όχι νοσηλευτής, όπως ο νόμος ορίζει. Τελικά, έπειτα από επαναλαμβανόμενες οχλήσεις προς τη διοίκηση αποφασίστηκε να αναλάβει συνδιαχειριστής μια νοσηλεύτρια μαζί με τον κλιβανιστή.
Τέλος, αναφέρεται στις περιπτώσεις απαξίωσης κλινικών του νοσοκομείου και ειδικά της καρδιολογικής, όπου πριν από λίγο καιρό κλήθηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες του για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο ιδιώτης καρδιολόγος, επειδή δεν υπήρχε άλλος διαθέσιμος στο νοσοκομείο.

Υποστελέχωση
Για το πρόβλημα της υποστελέχωσης των δύο νοσοκομείων –Αγρινίου και Μεσολογγίου– έκανε παρέμβαση ο βουλευτής της Ν.Δ. στον νομό, Μάριος Σαλμάς, ο οποίος παράλληλα –σε ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας– θέτει ζήτημα για τις απευθείας αναθέσεις στο νοσοκομείο της πόλης. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ρωτά τα εξής:
Εχουν πραγματοποιηθεί διαγωνισμοί για την προμήθεια υλικών και υπηρεσιών από το Νοσοκομείο Αγρινίου, χωρίς την έγκριση των κεντρικών αναθετουσών αρχών;
Εχει διαπιστωθεί η προμήθεια υλικών και υπηρεσιών με κατάτμηση δαπάνης από το Νοσοκομείο Αγρινίου;
Εχουν γίνει απευθείας αναθέσεις για την προμήθεια υλικών και υπηρεσιών από το Νοσοκομείο Αγρινίου; Αν ναι για ποιο λόγο;
Εχουν πραγματοποιηθεί πρόχειροι διαγωνισμοί για την προμήθεια υλικών και υπηρεσιών από το Νοσοκομείο Αγρινίου; Αν ναι, για ποιο λόγο έχει διενεργηθεί πρόχειρος διαγωνισμός και όχι ανοικτός διαγωνισμός; Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή των υποψήφιων αναδόχων σε αυτή την περίπτωση;

Ολα αυτά συνέβαιναν την ώρα που ο έτερος βουλευτής της Ν.Δ. στον νομό, Κώστας Καραγκούνης, επισκεπτόταν το πολύπαθο Νοσοκομείο Αγρινίου και, αφού άκουσε τα παράπονα από το προσωπικό, δεν παρέλειψε να δηλώσει φεύγοντας πως «ο διοικητής του νοσοκομείου κάνει εξαιρετική δουλειά». Οπως φαίνεται, υπάρχει… ασυμφωνία δηλώσεων μεταξύ των ντόπιων κυβερνητικών βουλευτών και της επίσημης κυβερνητικής γραμμής. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι έχουν περάσει δύο εβδομάδες, η διοίκηση έχει μείνει ως έχει, ακριβώς όπως και τα προβλήματα.