Ψήφισμα φορέων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του αερολιμένα Ακτίου !

Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας, από θεσμικούς φορείς και συλλογικότητες της Αιτωλοακαρνανίας (Βόνιτσα, Αμφιλοχία), Πρέβεζας και Λευκάδας στον Κρατικό Αερολιμένα Ακτίου, ενάντια στη δρομολογούμενη ιδιωτικοποίησή του.

Στο ψήφισμα που εξέδωσαν αναφέρουν:
Η ανεργία της νεολαίας μας, τα «λουκέτα» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η βαθειά ύφεση στην οποία έχουν περιέλθει οι Περιφερειακές Ενότητες Πρέβεζας,Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίες είναι απόρροια της άδικης και αντιλαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής που ασκούν οι μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με τους εγχώριους εκφραστές του νεοφιλελεύθερου πολιτικο-οικονομικού δόγματος, πρόκειται να ενταθούν με τη δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση του Κρατικού Αεροδρομίου Ακτίου.Θεωρούμε καταστροφικές για το ελληνικό δημόσιο και τις τοπικές μικροοικονομίες της Λευκάδας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Πρέβεζας, τη δημιουργία ιδιωτικού μονοπωλίου στο τομέα των αερομεταφορών.Το Κρατικό Αεροδρόμιο του Ακτίου είναι κερδοφόρα και βιώσιμη επιχείρηση υπό δημόσιο έλεγχο και διοίκηση, ενισχύει σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο και έχει
άμεσες δυνατότητες αύξησης της αποδοτικότητας-κερδοφορίας του. Με άλλα λόγια, αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή μας, καθώς ιδιαίτερα κατά τη καλοκαιρινή περίοδο συνεισφέρει στην αύξηση των τουριστών που μας επισκέπτονται και κατ’ επέκταση αυξάνει, με οικονομικούς όρους, το Α.Ε.Π. που παράγουν οι Περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας. Επιπρόσθετα, η δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση του Κρατικού Αεροδρομίου Ακτίου, θα δημιουργήσει προβλήματα εθνικής ασφάλειας, λόγω της μικτής χρήσης του ( παρέχει υποδομές για πολιτικούς και αμυντικούς σκοπούς). Σχετικά με τους εργαζόμενους του Κρατικού Αεροδρομίου Ακτίου, η επικείμενη ιδιωτικοποίησή του θα έχει γι’ αυτούς δυσάρεστες συνέπειες. Εκτιμάται, ότι το μισό έμψυχο δυναμικό του θα απολυθεί και οι νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι θα εργάζονται με ευέλικτες και προσωρινές μορφές απασχόλησης.Στο σημείο αυτό, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση του Αεροδρομίου Ακτίου αντίκειται στο Σύνταγμα της Ελλάδας. Τα αεροδρόμια ανήκουν στα ιδιόχρηστα πράγματα και η μεταβίβαση στο Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. των δικαιωμάτων χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης με σαφή προοπτική την παραχώρηση της κυριότητας, υποκρύπτει απαγορευμένη εμπράγματη διάθεση δημόσιας περιουσίας για διάφορους από τη θεσμοθέτησής τους σκοπούς.Θεωρούμε υποχρέωσή μας, να υπερασπιστούμε τη δημόσια περιουσία του ελληνικού λαού, να υπερασπιστούμε συνολικά την ακεραιότητα των κοινόχρηστων αναπαλλοτρίωτων πραγμάτων της χώρας μας. Ζητούμε να ακυρωθεί άμεσα η δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση του Κρατικού Αεροδρομίου Ακτίου και επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα ως Έλληνες πολίτες για το σκοπό αυτό.

Θεσμικοί φορείς και συλλογικότητες που υπογράφουν το ψήφισμα από την περιοχή μας:
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Τριανταφύλλου
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Βαρεμένος
Βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας
Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας Θεόδωρος Χαλικιάς
Δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Δρακονταειδής
Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας
Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας
Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου Δημήτρης Κωνής
Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου Χαράλαμπος Πάνης
Αλιευτικός Σύλλογος Βόνιτσας
Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Βόνιτσας
Κίνηση Ενεργών Πολιτών Αμφιλοχίας