Πολύ μεγάλα έργα Μεταφορών στην περίοδο 2014-2020

Μπορεί τα μεγάλα έργα Υποδομών να δέχθηκαν ισχυρό ράπισμα από την προσωρινή αναβολή πραγματοποίησης των αναπλάσεων Φαλήρου και Πανεπιστημίου όμως αυτό δε σημαίνει πως το πρόγραμμα έργων για την περίοδο 2014-2020 βάλτωσε.

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον, Αστική Ανάπτυξη» στον τομέα των μεταφορών περιλαμβάνει πολύ μεγάλα έργα, κάποια από τα οποία είναι πολυσυζητημένα και κάποια μόλις ανακοινώθηκαν.Στα μεγάλα έργα Μετρό υπάρχει η ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης και η αποπεράτωση της επέκτασης προς Καλαμαριάς. Στην Αθήνα περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση της επέκτασης Αγία Μαρίνα-Δημοτικό Θέατρο και η νέα γραμμή 4 Άλσος Βεϊκου-Γουδή.

Στα μεγάλα Σιδηροδρομικό έργα περιλαμβάνεται η κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Ρίο-Πάτρα που είναι η δυτική κατάληξη του βασικού άξονα της χώρας, η ηλεκτροκίνησης μέχρι το Ρίο ενώ προβλέπεται ηλεκτροκίνηση και στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας.Επίσης υπάρχει η σύνδεση με το λιμένα της Καβάλας, η αναβάθμιση του τμήματος ΣΚΑ-Οινόη, η επέκταση του Προαστιακού Σιδηρόδρομου Κορωπί-Λαύριο ενώ μέσω του Connecting Europe Facility προτείνεται η χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης του τμήματος Τιθορέα-Δομοκός και Ροδοδάφνη-Ρίο. Στα οδικά έργα περιλαμβάνονται όπως αναμενόταν τα τμήματα Πάτρα-Πύργος και Καλό Νερό-Τσακώνα ενώ τελικά μέσα στη λίστα είναι και το τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα του Ε65. Επίσης περιλαμβάνοντα η οδική παράκαμψη Χαλκίδας και η ολοκλήρωση των έργων στο Άκτιο-Αμβρακία.

Πολλά από αυτά τα έργα τα βλέπουμε ήδη να κατασκευάζονται (όπως τα έργα Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) ενώ όλα τα υπόλοιπα έργα αναμένεται να πάρουν σειρά κατασκευής ανάλογα με τη μελετητική τους ωριμότητα και την ανάγκη προώθησης τους σε κατασκευή.

πηγή : ypodomes.com