Tα χρέη “πνίγουν” το Σύνδεσμο του ΧΥΤΑ Ναυπάκτου

Στο τραπέζι έπεσε ακόμη και η πρόταση να απαγορευθεί η είσοδος στο ΧΥΤΑ στους δήμους που χρωστάνε
Σε δεινή οικονομική κατάσταση έχει περιέλθει ο Σύνδεσμος Διαχείρισης του ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας στη Ναύπακτο στον οποίο συμμετέχουν οι δήμοι Ναυπακτίας, Δωρίδας και Θέρμου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος του συνδέσμου Χρ. Σαλαμούρας στο ΔΣ μοι οφειλές των δήμων – μέλη του συνδεσμου από τη χρήση του ΧΥΤΑ και την ετήσια εισφορά, μέχρι 31-10-2014, φτάνει στο ποσό των 586.909,90 € με το μεγαλύτερο χρέος να προέρχεται, από τον Δήμο Ναυπακτίας, ο οποίος για όλο το 2014 δεν έχει πληρώσει για καμία παροχή που του προσφέρει ο σύνδεσμος. Για έναν ετήσιο κύκλο εργασιών 650.000 € περίπου οι οφειλές 586.909,90 € οδηγούν σύμφωνα με τον Χρ. Σαλαμούρα με μαθηματική ακρίβεια το σύνδεσμο σε χρεοκοπία. Σύμφωνα με τον ίδιο η ύπαρξη του συνδέσμου οφείλεται αποκλειστικά στην ορθολογική διαχείριση των οικονομικών (χωρίς άσκοπες δαπάνες), ενώ η επιβολή προσαύξησης χωρίς άλλα μέτρα δεν μπορεί να βοηθήσει στην εισπραξημότητα και πρότεινε μέχρι και απαγόρευση εισόδου στο ΧΥΤΑ σε δήμους που οφείλουν πάνω από τρείς μήνες.

Στην διάρκεια του πρόσφατου ΔΣ το λόγο πήρε ο Ανδρέας Ευσταθίου, ο οποίος σε ότι αφορά το Δήμο Δωρίδας δεσμεύτηκε ότι θα εξοφληθούν άμεσα τρία τιμολόγια. Για το Δήμο Θέρμου υπήρξε άμεσο ενδιαφέρον από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο όπου έκανε γνωστό ότι αναμένεται η επικύρωση αναμόρφωσης προϋπολογισμού που ενισχύει την πίστωση και δεσμεύτηκε εξόφληση τιμολογίων πριν τις γιορτές. Για τον Δήμο Ναυπακτίας ο Χρ. Σαλαμούρας μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών ανέφερε πως δεν υπήρξε καμία θετική εξέλιξη πέρα από το ότι αναμένεται το ένταλμα από τον επίτροπο. Τελικά αν και το ΔΣ του Συνδέσμου αποφάσισε πως θεωρεί άδικο οι δήμοι όπως η Ναυπακτία να εισπράττουν το ανταποδοτικό τέλος της καθαριότητας από τους Δημότες και να μην το αποδίδουν στις υπηρεσίες να μην προχωρήσει σε απαγόρευση εισόδου στο ΧΥΤΑ, αλλά να επιδιώξει την είσπραξη των οφειλομένων με κάθε άλλο τρόπο.