Ο Χρήστος Μποκόρος επιστρέφει στο Αγρίνιο με «Tα στοιχειώδη» [HDvideo]

Ο Χρήστος Μποκόρος 15 χρόνια μετά την τελευταία του έκθεση στο Αγρίνιο επιστρέφει στη γενέθλια γη, αυτή τη φορά με “Tα στοιχειώδη”. Tην έκθεση που χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη έκθεση ζωγραφικής στην Ελλάδα για την χρονιά που πέρασε. Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα και θα λειτουργήσει έως τα τέλη Μαρτίου στο χώρο της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς. Για την παρουσίαση της έκθεσης στο Αγρίνιο ο διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης Χρ. Γαρουφαλής, ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου και ο καλλιτέχνης παραχώρησαν συνέντευξη τύπου.

Δείτε αναλυτικά στην webtv του myagrinio.gr τη συνέντευξη τύπου

Μποκόρος 2“Tα στοιχειώδη” παρουσιάστηκαν πέρυσι με μεγάλη επιτυχία στο Μουσείο Μπενάκη ταξίδεψαν στην Πορτογαλία, όπου εκτέθηκαν για τρεις μήνες στο Ίδρυμα Dom Luis Primeiro του Κασκάις, παραθέρισαν στην Ερμούπολη της Σύρου κι έρχονται να επαναβαπτιστούν στη γενέτειρα του ζωγράφου το Αγρίνιο, πριν συνεχίσουν την περιοδεία τους. Τα έργα είναι ζωγραφισμένα πάνω σε σανίδια από ορεινές γέφυρες, προορισμένες να υπερβαίνουν δυσκολίες, να ανοίγουν δρόμο, να ενώνουν ανθρώπους, να μας οδηγούν σε ένα πέραν. Με αυτή την έκθεση ο Χρήστος Μποκόρος παροτρύνει να ξαναβρούμε το μέτρο στην καθημερινή μας ζωή. “Η στενότητα και το μήκος των έργων επισημαίνουν τη στενότητα και το μήκος της οδού που διαβαίνουμε ως την απέναντι όχθη. Στους καιρούς που ζούμε, με τον ρυθμό της εποχής μας και των αγορών, που μας αναγκάζουν να σωρεύουμε συνεχώς νέα πράγματα, η έκθεση αυτή μας καλεί να απαλλαγούμε απ’ τα περιττά, να ξαναβρούμε τη συνάφεια με τον ουρανό και τη γη, να ονομάσουμε την ταυτότητά μας”.

Ο διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης Χρήστος Γαρουφαλής ανέφερε πως «ο Χρήστος Μποκόρος είναι δάσκαλος για όσους ασχολούνται με τη ζωγραφική» και πρόσθεσε πως ευελπιστεί, όπως συνέβη με την προηγούμενη έκθεση του Χρ. Μποκόρου στο Αγρίνιο, ανάλογη νοσταλγία να υπάρξει και για αυτή την έκθεση. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου χαρακτήρισε ιδιαίτερη τιμή και χαρά για το Αγρίνιο να φιλοξενεί τον διακεκριμένο συντοπίτη μας ζωγράφο. “Το Αγρίνιο έχει πολιτισμό, έχει ανθρώπους πολύ σημαντικούς στην τέχνη και πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε να φιλοξενούμε τέτοια κορυφαία καλλιτεχνικά γεγονότα” ανέφερε χαρακτηριστά .

Ο Χρήστος Μποκόρος ευχαρίστησε τον δήμαρχο και τον Χρήστο Γαρουφαλή και τόνισε ότι η έκθεση αυτή κατάγεται από τούτο τον τόπο. “Όλα αυτά τα χρόνια ήταν για μένα μια άσκηση αυτογνωσίας και παρότι είμαι φευγάτος ξέρω ότι αυτό έγινε για να βρω τον εαυτό μου. Ο εαυτός μας είναι αυτός που κουβαλάμε μέσα μας κι όχι ο τόπος που θέλουμε να καταλήξουμε. Έχοντας τις οφειλές μου στην καταγωγή αναρωτιέμαι καιρό τώρα για το μέτρο και συμπυκνώνω μια πορεία. Ήθελα η έκθεση να ξεκινήσει από δω και να πάει σε όλη την Ελλάδα” είπε.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 29 Μαρτίου 2015 με ώρες λειτουργίας καθημερινά 10 π.μ.–1.30 μ.μ. και 6–8.30 μ.μ. και την Κυριακή 10.30 π.μ.–1.30 μ.μ. (Δευτέρα κλειστά). Για πληροφορίες ή επισκέψεις σχολείων απαραίτητη η επικοινωνία στο τηλ. 26413.60316, e-mail: pinakothiki@agrinio.gr