“Πόλεμος” δήμων και Περιφέρειας για την “Κοινωνική Σύμπραξη”

Η «Κοινωνική Σύμπραξη» για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για τους Άπορους (ΤΕΒΑ/ FEAD)» για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες το μήλον της έριδος ανάμεσα στους δήμους της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

σύσκεψη για Κοινωνική Σύμπραξη (5)Η διαχείρηση του προγράμματος, δηλαδή η διαχείρηση των χρημάτων και του προσωπικού που θα προσληφθεί για την υλοποίηση του έργου, είναι τα στοιχεία που έχουν προκαλέσει τη διαμάχη δήμων και περιφέρειας στην περιοχή. Το όλο θέμα αναδείχθηκε όταν την περασμένη Δευτέρα ο δήμος Μεσολογγίου, που θέλει να ηγηθεί των δήμων της Αιτωλοακαρνανίας, προκάλεσε σύσκεψη στο Μεσολόγγι με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δήμων και των μητροπόλεων της περιοχής. Δυο μέρες μετά, χθες δηλαδή, ο δήμος Αγρινίου προκάλεσε δική του σύσκεψη, στην διάρκεια της οποίας αναδείχθηκαν όλες οι προστριβές των φορέων της περιοχής σε σχέση με την διαχείριση και το ρόλο του συντονιστή του προγράμματος. Και αυτό γιατί ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υγιεινής της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, Νίκος Φατούρος έθεσε θέμα ηγεσίας για το πρόγραμμα, ζητώντας να είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, αυτή που θα τεθεί επικεφαλής των δήμων του νομού.

σύσκεψη για Κοινωνική Σύμπραξη (3)Από την μεριά του δήμου Αγρινίου ωστόσο, εκφράστηκε η αντίθεσή του στις προθέσεις της Περιφέρειας με το επιχείρημα ότι η Περιφέρεια δεν έχει την απαραίτητη δομή και το προσωπικό, για να τρέξει το πρόγραμμα, για παράδειγμα είναι γνωστή η διαχρονική έλλειψη κοινωνικών λειτουργών στις δομές της Περιφέρειας. Ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δήλωσε βέβαιος πως ο δήμος Αγρινίου έχει και τις δομές και το προσωπικό, αλλά και όλες τις προϋποθέσεις που τίθονται από το πρόγραμμα για να αναλάβει το ρόλο του συντονιστή – φορέα υλοποίησης. Ακόμη ο Γ. Παπαναστασίου δεσμεύθηκε πως ο κάθε δήμος που θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα θα διαχειριστεί μόνος του τα χρήματα που του αναλογούν από το πρόγραμμα. Αυτή η δέσμευση φάνηκε ότι έπεισε και τον εκπρόσωπο του δήμου Ναυπακτίας, αντιδήμαρχο Γ.Ράπτη, να πάρει ανοιχτά θέση υπέρ του να τεθεί ο δήμος Αγρινίου επικεφαλής του προγράμματος.