Τσίπρας: Η ετυμηγορία του λαού ακυρώνει τα μνημόνια, κάνει την τρόικα παρελθόν

Σε πανηγυρικό κλίμα έγιναν οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στα Προπύλαια μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα:

Σήμερα ο λαός έγραψε ιστορία. Η ελπίδα έγραψε ιστορία. Ο κυρίαρχος ελληνικός λαός έδωσε καθαρή, ισχυρή, αδιαμφισβήτη εντολή. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Αφήνει πίσω τη λιτότητα της καταστροφής, τον φόβο και τον αυταρχισμό, μια πενταετία ταπείνωσης και οδύνης. Η Ελλάδα προχωράει με ελπίδα, αισιοδοξία, αξιοπρέπεια σε μια Ευρώπη που αλλάζει.Ο λαός μας είναι χαρακτηριστικό δείγμα της Ευρώπης που αλλάζει. Η Ελλάδα έκανε το βήμα μπροστά για να ανταμώσει με τους λαούς της Ευρώπης. Σήμερα έχουμε πανηγύρι, γιορτή. Από αύριο ξεκινάμε σκληρή δουλειά.Η ετυμηγορία του λαού ακυρώνει με τρόπο αδιαμφισβήτητο τα μνημόνια της λιτότητας. Καθιστά την τρόικα παρελθόν.Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι ο ελληνικός λαος δεν μας δίνει λευκή επιταγή, αλλά εντολή εθνικής αναγέννησης και αποκατάστασης της κοινωνικής συνοχής.Θα αξιοποιήσουμε την εμπιστοσύνη και θα σχηματίσουμε κυβέρνηση όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων.Θα αγωνιστούμε όλες και όλοι μαζί για να ξαναχτίσουμε την πατρίδα σε νέες σταθερές και δίκαιες βάσεις δικαιοσύνης και προκοπής.

Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι. Ηττήθηκε η Ελλάδα των ελίτ, της αντιδημοκρατικής εκτροπής, της υφαρπαγής και της συγκάλυψης. Νίκησε η Ελλάδα του μόχθου, της εργασίας, της γνώσης, της δημιουργίας, του πολιτισμού. Νίκησε η Ελλάδα που αγωνίζεται, η Ελλάδα που ελπίζει, που ζητά χώρο και χρόνο για να δημιουργήσει ένα μέλλον με αξιοπρέπεια. Θέλω να ευχαριστήσω όλους και όλες εσάς και όλους και όλες σε κάθε γωνιά της ευρώπης γι’ αυτό το πρωτοφανές κίνημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό. Η νίκη μας είναι και νίκη όλων των λαών της Ευρώπης που αγωνίζονται ενάντια στη λιτότητα. Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα είαι έτοιμη να διαπραγματευτεί, πρώτη φορά, με τους εταίρους, μια δίκαιη λύση. Για να βγει από το φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης. Σε αυτό τον ειλικρινή διάλογο, σε αυτήν την ουσιαστική διαπραγμάτευση η Ελλάδα θα προσέλθει με τις δικές της τεκμηριωμένες προτάσεις. Με το δικό της τετραετές σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής. Χωρίς νέα ελλείμματα και χωρίς εξωπραγματικά ανέφικτα πλεονάσματα.

Η νέα ελληνική κυβγέρνηση θα διαψεύσει τις Κασσάνδρες. Ούτε καταστροφή θα υπάρξει ούτε νέα υποταγή θα γίνει ανεκτή. Προτεραιότητά μας η αντιμετώπιση των πληγών της κρίσης, η αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας, η απόδοση δικαιοσύνης, η ρήξη με κατεστημένα, η ρήξη με το καθεστώς της διαφθοράς.Προτεραιότητά μας, πάνω από όλα, να αποκτήσει ξανά ο λαός τη χαμένη του αξιοπρέπεια.Ξανακερδίζουμε την ελπίδα, το χαμόγελο, την αξιοπρέπεια του λαού.