Συν-Εργασία εν Εργασία : ανακοίνωση για τους ωφελούμενους του ΤοπΣΑ

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι στα πλαίσια του προγράμματος ΤοπΣΑ, το σύνολο των πληρωμών που αφορούν τόσο στην κατάρτιση όσο και στις υπόλοιπες υποχρεώσεις του προγράμματος θα καταβληθεί με την ολοκλήρωση συγκεκριμένου αριθμού δράσεων. Στις δράσεις αυτές συμμετέχει σημαντικός αριθμός προσώπων αλλά και φορέων που η ανταπόκριση τους σε σχέση με όσα απαιτεί το πρόγραμμα δεν βοηθά πάντα στην έγκαιρη ολοκλήρωση τους. Δυστυχώς, για το λόγο αυτό η πληρωμή των ανέργων δικαιούχων – και όχι μόνο, καθυστέρησε σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό.

Οι περίπλοκες διαδικασίες του Προγράμματος έχουν οδηγήσει κι αυτές σε καθυστερήσεις, γι’ αυτό άλλωστε και το Πρόγραμμα πήρε παράταση μέχρι τον Ιούλιο 2015. Ωφελούμενοι άλλων ΤοπΣΑ, οι οποίοι τελείωσαν τη φάση της κατάρτισης το Μάρτιο του 2014 δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί.
Σας ενημερώνουμε ότι σύντομα αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται για την έγκριση των πιστώσεων από τον φορέα διαχείρισης (περιφέρεια) και κατ επέκταση την πληρωμή των ωφελούμενων αλλά και των υπόλοιπων υποχρεώσεων του προγράμματος.
Εκτός των παραπάνω, προβληματισμό προκαλεί επίσης η πολύ χαμηλή ανταπόκριση που υπάρχει στην σχετική δράση του ΟΑΕΔ που αφορά την πρόσληψη των ωφελούμενων ανέργων του ΤοπΣΑ σε επιχειρήσεις της περιοχής, με επιδότηση σημαντικού μέρους της κόστους εργασίας. Η αξιοποίηση του δυναμικού των 80 ατόμων προσφέρει πλεονεκτήματα:
-στους άνεργους, να απασχοληθούν για διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών, ώστε να αποκομίσουν εμπειρικά αλλά και οικονομικά οφέλη
-στις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν για εργασία ωφελούμενους άνεργους, καθώς επιδοτούνται για το κόστος εργασίας τους
-στην περιοχή μας, καθώς δύναται να ενισχυθεί από το πρόγραμμα με 80 νέους εργαζόμενους και 125.000€ περίπου επιπλέον επιδότηση που σχετίζεται με την εργασία τους.
Στα πλαίσια αυτά, υπενθυμίζουμε, για μια ακόμη φορά, στους ωφελούμενους του ΤοπΣΑ ότι η σύνταξη φακέλου για επιδότηση ίδρυσης επιχείρησης από αυτούς στα πλαίσια οποιουδήποτε προγράμματος, όπως και φακέλου για σύσταση κοινωνικών συνεταιρισμών αποτελεί υποχρέωση του ΤοπΣΑ, χωρίς καμιά επιβάρυνσή τους.