ΔΗΠΕΘΕ και έργα ΕΣΠΑ στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου

Πλούσια ήταν η ατζέντα της αποψινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου, ωστόσο εκείνα που ξεχώρισαν ήταν η συζήτηση που έγινε σχετικά με τον προϋπολογισμό του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και η απόφαση για τέσσερα έργα ΕΣΠΑ και συνέχιση της χρηματοδότησης τους από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ.

Κριτική ασκήθηκε από την αντιπολίτευση με αφορμή τον προϋπολογισμό του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου. Από τις παρατάξεις Τραπεζιώτη, Παπανικολάου, Μερμίγκη έγινε λόγος για υποβάθμιση του πολιτισμού στην πόλη μέσω του ΔΗΠΕΘΕ με την κριτική να επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η χρηματοδότηση από την πλευρά του Υπ. Πολιτισμού να μειώνεται συνεχώς και πλέον να έχει φτάσει ποσό μικρότερο των 50.000 ευρώ. Ο Δ. Τραπεζιώτης μίλησε για προγραμματισμό εκδηλώσεων χαμηλού επιπέδου και μαζικής κατανάλωσης χωρίς κανέναν σχεδιασμό, ενώ ο Δ. Δήμας μίλησε έκανε λόγο καλλιτεχνικό μαρασμό, μειωμένης ποιότητας παραστάσεις που εξαρτώνται από την υποχρηματοδότηση του ΔΗΠΕΘΕ από το ΥΠΠΟ. Για λογάριασμό του “Ανυπότακτου Αγρινίου” ο Στ. Μερμίγκης αφού αναφέρθηκε στην υποχρηματοδότηση κατηγόρησε τη δημοτική αρχή πως δεν αξιοποιεί το ντόπιο δυναμικό στο χώρο του πολιτισμού και επέκρινε τον σχεδιασμό του ΔΗΠΕΘΕ που προκύπτει από το προϋπολογισμό λέγοντας πως αυτός προκύπτει χωρίς ακόμη να έχει καλυφθεί η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή. Σε ανάλογο τόνο και ο Π. Μοσχολιός λέγοντας πως η πολιτική του ΥΠΠΟ είναι απαράδεκτη, ωστόσο τόνισε ότι προηγούμενη δημοτική αρχή κρατησε παρά τις δυσκολίες ζωντανό το ΔΗΠΕΘΕ. Ο αντιδήμαρχος Ν. Καζαντζής, που αντικαθιστούσε τον δήμαρχο στη συζήτηση, διαφώνησε με τον όρο «χαμηλού επιπέδου» σχετικά με τις παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ και τόνισε με νόημα ότι θα περιμένει να δει με τη νέα Κυβέρνηση τι θα κάνει το Υπουργείο.

Αρκετά ερωτηματικά, έτσι όπως εξελίχθηκε, άφησε η συζήτηση σχετικά με τα έργα ΕΣΠΑ που θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020. Το θέμα ήρθε μετά από έγγραφο της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας που αποφάσισε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ, του εξοπλισμού του ΧΥΤΑ, της ανάπλασης του Πάρκου, του κτιρίου της ΕΛΕΠΑΠ και το δημοτικού σχολείου που κατασκευάζεται στην περιοχή του παλαιού Αγίου Χριστοφόρου. Οι Τραπεζιώτης και Μοσχολιός κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή ότι δέχθηκε χωρίς αντιρρήσεις το έγγραφο της Περιφέρειας, ενώ αναρωτήθηκαν με ποια κριτήρια προτάθηκαν τα συγκεκριμένα έργα. Μάλιστα ο Π. Μοσχολιός εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις και τόνισε ότι θα μπορούσαν να επιλεγούν άλλα έργα, όπως το ΣΧΟΑΠ του δήμου Θεστιέων ή το εργοστάσιο των απορριμμάτων στην Στράτο. Ο Ν. Καζαντζής απάντησε πως τις ερωτήσεις σχετικά με την επιλογή των έργων θα έπρεπε από την αντιπολίτευση να τις απευθύνουν στην Περιφέρεια. Πάντως το ΑγρίνιοCulture.gr πληροφορείται πως για τα συγκεκριμένα έργα γίνεται “τεχνική” μεταφορά τους στο επόμενο ΕΣΠΑ, ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους από τη στιγμή που όλα -πλην της ανάπλασης του πάρκου- βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ολοκλήρωσής τους.