Η «Κάρμεν» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ταξιδεύει στη Ναύπακτο και το Αγρίνιο

Η διαχρονική ιστορία της φλογερής «Κάρμεν» του Μπιζέ, η οποία θεωρείται από τις πιο δημοφιλείς όπερες παγκοσμίως καθώς καταφέρνει να συγκινεί διαχρονικά το κοινό με τη δύναμη, τη ζωντάνια και την απλότητά της, θα ταξιδέψει στην ελληνική επικράτεια σε 22 πόλεις όπου η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πρόκειται για τη νέα παραγωγή του προγράμματος της Όπερας της Βαλίτσας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο της ενότητας «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», που πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και σε συνεργασία με το Future Library και με την υποστήριξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Μάλιστα ανάμεσα στις πόλεις όπου θα ταξιδέψει και θα παρουσιαστεί η παράσταση είναι και η Ναύπακτος την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου 2015, ενώ στις 21 Μαίου θα έρθει στο Αγρίνιο.

Όπως αναφέρει άρθρο της εφημερίδας Έθνος, οι συγκλονιστικές μελωδίες του Μπιζέ, οι υπέροχες άριες και τα ντουέτα του έργου, σκιαγραφούν με μαγικό τρόπο τη δραματική ιστορία και τα συναισθήματα των χαρακτήρων.Στην «πρώτη» παρουσίαση της παραγωγής, την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, στο κατάμεστο «Bios», στην Αθήνα οι θεατές απόλαυσαν ένα κομψοτέχνημα, όπως γράφει το Έθνος. Οι αισθητικές αναφορές της παράστασης στον βραβευμένο κινηματογράφο του Αλμοδόβαρ γοήτευσαν εξίσου με τα παράφορα αισθήματα του δεκανέα Ντον Ζοζέ για την Τσιγγάνα Κάρμεν, στη σκηνοθεσία της Αγγέλας – Κλ. Σαρόγλου, η οποία μετέφερε τη δράση του έργου στην Ισπανία του σήμερα.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, με τον Μύρωνα Μιχαηλίδη στο τιμόνι της καλλιτεχνικής διεύθυνσης, έχει αποδείξει ότι οραματίζεται και μπορεί να κάνει το όραμα πραγματικότητα. Εκτός από την παρουσίαση της παράστασης της Όπερας της Βαλίτσας, θα προσφέρει στους νέους των πόλεων που θα επισκεφθεί δύο εκπαιδευτικές δράσεις (και αυτές υλοποιούνται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος).

Η πρώτη αφορά ένα διήμερο σεμινάριο λυρικής τέχνης από έμπειρους συνεργάτες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε 12 πόλεις της περιφέρειας και το οποίο απευθύνεται σε νέους και νέες, από 16 έως 32 χρονών, που επιθυμούν να ασχοληθούν με το κλασικό τραγούδι και την όπερα. Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός δικτύου εκπαίδευσης στη λυρική τέχνη, πανελλαδικά.Επιπλέον, σε καθεμία από τις πόλεις που θα επισκεφθεί η Λυρική στο πλαίσιο του προγράμματος «Ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ», θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη σε σχολείο, κατά την οποία οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία μιας πρώτης γνωριμίας με τον κόσμο της όπερας.

Στόχος αυτής της δράσης όπου ένας μονωδός της Λυρικής Σκηνής -συνοδεία πιάνου- πραγματοποιεί μια ωριαία εισαγωγή στον κόσμο της όπερας, είναι να βοηθήσει να ανατραπούν τα στερεότυπα για την όπερα και να αντικατασταθούν από μια γνήσια επιθυμία για περαιτέρω γνωριμία με τη λυρική τέχνη, μέσω των απεριόριστων δυνατοτήτων που προκύπτουν από τη συνάντηση μουσικής και θεάτρου.Στο πιάνο θα είναι ο Γιάννης Τσανακαλιώτης, τα σκηνικά είναι του Γιώργου Κολιού και τα κοστούμια της Αλεξίας Θεοδωράκη. Η είσοδος είναι δωρεάν σε όλες τις παραστάσεις – με σειρά προτεραιότητας.

Την «Κάρμεν» θα δει το κοινό σε Λαμία (την Πέμπτη 29/1), Ναύπακτο (1/2), Λάρισα (13/2), Βόλο (15/2), Κόρινθο (27/2), Τρίπολη (1/3), Καλαμάτα (7/3), Σπάρτη (10/3), Κέρκυρα (19/3), Ιωάννινα (25/3), Γρεβενά (29/3), Βέροια (31/3), Καστοριά (3/4), Αλεξανδρούπολη (23/4), Δράμα (25/4), Θεσσαλονίκη (28/4), Χανιά (7/5), Ηράκλειο (9/5), Άγιο Νικόλαο (13/5), Αγρίνιο (21/5), Πρέβεζα (23/5), Λιβαδειά (28/5).