Μόνο τη φτώχεια θα διαχειρίζεται η Περιφέρεια στην Αιτωλοακαρνανία ;

Σε σύσκεψη για διαβούλευση με τους φορείς καλεί αύριο η Περιφέρεια για το περιβόητο πια πρόγραμμα συνδρομής για τους απόρους στην Αιτωλοακαρνανία. Είναι το πρόγραμμα «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για τους Άπορους (ΤΕΒΑ/ FEAD)» που έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες το μήλον της έριδος ανάμεσα στους δήμους της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Η διαχείρηση του προγράμματος, δηλαδή η διαχείρηση των χρημάτων και του προσωπικού που θα προσληφθεί για την υλοποίηση του έργου, είναι τα στοιχεία που έχουν προκαλέσει τη διαμάχη δήμων και περιφέρειας στην περιοχή. Έχουν ήδη προηγηθεί δύο συσκέψεις μια που διοργάνωσε ο δήμος Μεσολογγίου και μια που συγκάλεσε ο δήμος Αγρινίου. Και ενώ φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr πως οι περισσότεροι φορείς και δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας έχουν έρθει σε μια συμφωνία για να τεθεί συντονιστής του προγράμματος ο δήμος Αγρινίου, μιας και διαθέτει την απαραίτητη δομή και το προσωπικό, για να τρέξει το πρόγραμμα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος επιχειρεί να μπει “σφήνα” λίγο πριν λήξει η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων.

Φαίνεται πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ο περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας και η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χρ. Σταρακά, έχουν αποφασίσει όσον αφορά την Αιτωλοακαρνανία απλώς και μόνο να διαχειρίζονται την φτώχεια και όχι να ασχοληθούν με την ανάπτυξη της περιοχής και να αμβλύνοντας τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Για παράδειγμα, δεν είδαμε έως τώρα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να θέλει να τεθεί επικεφαλής των δήμων του νομού για το μεγάλο έργο που πρότεινε το Σωματείο “Διάζωμα” και αφορά τα αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας και την αξιοποίησή τους μέσα από πολιτιστικές και περιβαλλοντικές διαδρομές. Αντίθετα με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, η περιφέρεια Ηπείρου την αντίστοιχη πρόταση του “Διαζώματος” για τους αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου την αξιοποίησε και ήδη έχει πάρει προέγκριση από την Ε.Ε για το νέο ΕΣΠΑ. Μέχρι τώρα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος δεν έχει δείξει να βλέπει θετικά την συγκεκριμένη πρόταση για την Αιτωλοακαρνανία, λαμβανομένης υπ’ όψιν και της απάντησης στη σχετική ερώτηση που έχει καταθέσει ο περιφερειακός σύμβουλος Νεκτ. Φαρμάκης. Δικαιούται λοιπόν κανείς να αναρωτηθεί : Μόνο τη φτώχεια θα διαχειρίζεται η Περιφέρεια στην Αιτωλοακαρνανία ;