Πραγματοποιήθηκε το 2ο Workshop με θέμα “Ευκαιρίες Καριέρας για επιχειρήσεις και ανέργους”

Στο πλαίσιο της Δράσης 4 «Δικτύωση τοπικών κοινωνικό – οικονομικών εταίρων και επιχειρήσεων», της Πράξης «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», οργανώθηκε την Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015, το 2ο Workshop με θέμα «Ευκαιρίες Καριέρας – Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων ωφελούμενων από το Τοπικό Σχέδιο για την Απασχόληση (Τοπ.Σ.Α.)», στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.

Σκοπός του Workshop ήταν
Η παρουσίαση του προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων ωφελούμενων από το Τοπικό Σχέδιο για την Απασχόληση (Τοπ.Σ.Α.) καθώς και τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι τοπικές επιχειρήσεις και οι ωφελούμενοι από την αξιοποίηση του.
Η παρουσίαση επιτυχημένων μοντέλων επιχειρηματικότητας Τοπικών Επιχειρήσεων και προβολής των δυνατοτήτων και ευκαιριών που ανοίγονται για εργασία και καριέρα στους ανάλογους κλάδους.
Συναντήσεις ωφελουμένων του σχεδίου με υποψήφιους εργοδότες και στελέχη επιχειρήσεων.
Ενίσχυση της δικτύωσης της ΑΣ με τοπικούς επιχειρηματικούς αλλά και κοινωνικούς φορείς της πόλης, τόσο στην κατεύθυνση της προοπτικής απασχόλησης των ωφελουμένων όσο και την συνεργίας και της συμπληρωματικότητας με άλλες τοπικές κινήσεις και πρωτοβουλίες.

Το Workshop άνοιξε με χαιρετισμό του κου Σωτηρόπουλου Γεώργιου, Οικονομικού Επόπτη του Επιμελητήριου Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στη σημασία που δίνει η Επιμελητηριακή Εταιρεία Ανάπτυξης Αιτωλοακαρνανίας αναφορικά με την στήριξη της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, στα πλαίσια υλοποίησης των Τοπικών Σχεδίων για την Απασχόληση ΤοπΣΑ. Τόνισε την ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας και ανάδειξης της επιχειρηματικής κοινωνικής ευθύνης ως εργαλείο τόνωσης της ίδιας της τοπικής αγοράς καθώς και της απασχόλησης των νέων, τόνωσης της αγοράς εργασίας, υλοποίησης των επιχορηγούμενων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ από πλευράς των επιχειρήσεων προς όφελος των ιδίων αλλά και των ωφελουμένων ανέργων.

Με την σειρά του χαιρετισμό απεύθυνε και ο κος. Κωστικόγλου Σωκράτης, Γενικός Γραμματέας του Επιμελητήριου Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμβολή των Τοπικών Σχεδίων Απασχόλησης στη μείωση της ανεργίας αλλά και την ανάγκη προώθησης παράλληλα και άλλων αναπτυξιακών εργαλείων τόνωσης της αγοράς και της απασχόλησης.

Το λόγο πήρε ο κα. Μαγκάκη Φωτεινή, Υπεύθυνη του Προγράμματος ΤΟΠ.Σ.Α. στον ΟΑΕΔ Αγρινίου και αφού μετέφερε ένα σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους του Κου Καρβέλη Ιωάννη Περιφερειακού Διευθυντή του ΟΑΕΔ Περιφερειακής ενότητας Πελοποννήσου και Ιόνιων νήσων, ανέλυσε το Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων ωφελούμενων από το Τοπικό Σχέδιο για την Απασχόληση (Τοπ.Σ.Α.), αναφέροντας ότι αποσκοπεί στην τοποθέτηση περίπου 700 ανέργων, νέων, γυναικών και ατόμων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ωφελούμενων των προγραμμάτων Τοπ.Σ.Α και Τοπ.Ε.Κ.Ο. στην αγορά εργασίας του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Με την σειρά τους η κα. Τόλη Αλεξάνδρα εκπρόσωπος της Εταιρείας «ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Α.Β.Ε.Ε.» και ο κος Καλλιακμάνης Κώστας εκπρόσωπος της Εταιρείας «ΑΙΤΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.» παρουσίασαν την αναπτυξιακή δυναμική και τις προκλήσεις των κλάδων στους οποίους εργάζονται αλλά και των δυνατοτήτων/ευκαιριών που ανοίγονται για εργασία και καριέρα στους συγκεκριμένους κλάδους στο μέλλον στο νομό.

Τελειώνοντας ο κος Ρόμπολας Γεώργιος υπεύθυνος υλοποίησης των προγραμμάτων Τοπ.Σ.Α. στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και συντονιστής της συζήτησης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της συνέργιας και της συνεργασίας μεταξύ των φορέων και των δικτύων όλων των Α.Σ. στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ούτως ώστε να επιτευχθουν οι στόχοι του προγράμματος που δεν είναι άλλοι από την απορρόφηση των ωφελούμενων σε θέσεις εργασίας, τη βελτίωση των οικονομιών κλίμακας των τοπικών επιχειρήσεων και την τόνωση της ίδιας της αγοράς.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ του κοινού και των ομιλητών, κατά την οποία λύθηκαν αρκετές από τις απορίες των παρευρισκομένων, κυρίως σχετικά με το διαδικαστικό κομμάτι που αφορούσε την υλοποίηση του προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων ωφελούμενων από το Τοπικό Σχέδιο για την Απασχόληση.

Στην δεύτερη φάση του Workshop ακολούθησαν συναντήσεις ωφελουμένων του σχεδίου με υποψήφιους εργοδότες. Στο πλαίσιο των συγκεκριμένων συναντήσεων, τα στελέχη των επιχειρήσεων που είναι αρμόδια για την πρόσληψη του προσωπικού υλοποίησαν ολιγόλεπτες συνεντεύξεις, παρείχαν συμβουλές και πληροφορίες σε θέματα αναζήτησης εργασίας με βάση την εμπειρία τους και συγκεντρώσαν βιογραφικά σημειώματα ενδιαφερομένων.