Εμπορικός Σύλλογος Μεσολογγίου προς ΟΑΕΕ: Προβλήματα με αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας

Προβλήματα επίσης αντιμετωπίζουν και όσοι θέλουν να πραγματοποιήσουν ρύθμιση οφειλών
Επιστολή του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου προς τη Διοίκηση του ΟΑΕΕ

H Διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ στον δήμο μας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον τελευταίο καιρό πρόβλημα με τη διαδικασία αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας.

Όπως είναι γνωστό, η δυνατότητα όσων είχαν επιλέξει την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, να ασφαλίζονται με μία ή δύο κλάσεις χαμηλότερα και να καταβάλλουν μικρότερες εισφορές, θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά το 2012, (ν. 4075/2012), προκειμένου να μετριασθούν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες λόγω της οικονομικής κρίσης.

Το αρμόδιο τμήμα του ΟΑΕΕ στην Ι.Π. Μεσολογγίου έχει ήδη παραλάβει πολυάριθμες αιτήσεις συναδέλφων, που επέλεξαν να μεταταγούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, ενδεικτικό της αδυναμίας όλο και περισσότερων επαγγελματιών να ανταπεξέλθουν στοιχειωδώς στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.Προβλήματα, ωστόσο, ανακύπτουν αναφορικά με τη δυνατότητα, όσων έχουν υπαχθεί στο καθεστώς ρύθμισης των οφειλών τους στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), να πραγματοποιήσουν την απαραίτητη αίτηση στον ΟΑΕΕ και να κατέβουν ασφαλιστική κατηγορία. Καθώς φαίνεται, το μηχανογραφικό σύστημα αδυνατεί να υποστηρίξει την όλη διαδικασία, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην υπάρχει η δυνατότητα υποστήριξης των ηλεκτρονικών αιτήσεων προς το Ταμείο, γεγονός που έχει επιφέρει τεράστια ταλαιπωρία και σύγχυση στους ασφαλισμένους, οι οποίοι δεν δύνανται να απολαύουν της μείωσης των οφειλών τους. Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την επικρατούσα κατάσταση, θέτοντας το εξής ερώτημα: Πότε και με ποιον τρόπο θα τύχουν μείωσης των ασφαλιστικών τους οφειλών, οι έχοντες κάνει ρύθμιση στο ΚΕΑΟ;

Καλούμε τη Διοίκηση του ΟΑΕΕ όπως προβεί στις δέουσες ενέργειες, ούτως ώστε να δοθεί λύση σε εκατοντάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι επιθυμούν και δικαιούνται να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του ν. 4075/2012 και να παρέμβει άμεσα προκειμένου να επιλυθεί η δυσάρεστη αυτή κατάσταση, η οποία στερεί από πολλούς συναδέλφους μας τη δυνατότητα διευθέτησης των οφειλών τους.

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ