Εκδήλωση του Κατηχητικού του Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Αγρινίου

Η ανακοίνωση του Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Αγρινίου

Και 2ο τουρνουά χρωματοσφαίρισης
Το Κατηχητικό Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου πραγματοποίησε την Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2015 το ετήσιο αποκριάτικο πάρτι στο πραγματικό πνεύμα των Αποκριών. Στις κατάμεστες αίθουσες του πνευματικού κέντρου της Ευαγγελιστρίας Αγρινίου, τα παιδιά γιόρτασαν, έφαγαν και τραγούδησαν με τη συνοδεία των καθηγητών της χορωδίας του κατηχητικού, μουσικών, κυρίου Κωνσταντίνου & κυρίας Καλλιόπης Παππά.

Όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να χαρούν και να γιορτάσουν τις Αποκριές με το πραγματικό τους νόημα, σε αντιδιαστολή με άλλα δήθεν «αποκριάτικα πάρτι», τα οποία έχουν καθιερωθεί ως «έθιμα» να πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες, χωρίς ωστόσο να έχουν καμία σχέση με τις Απόκριες. Άλλωστε οι Απόκριες (από + κρέας), ακόμη και στα λατινικά («Καρναβάλι»: Carne=κρέας + Vale=περνάει) σημαίνουν αποχή από το κρέας, ώστε ο Χριστιανός να προετοιμαστεί σωματικά και ψυχικά κατά την Τεσσαρακοστή, να βιώσει αληθινά τα Θεία Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου.

Δυστυχώς σήμερα οι Απόκριες τείνουν να χάσουν παντελώς το νόημά τους, αφού τα δήθεν «αποκριάτικα πάρτι» και «εκδηλώσεις» στην πραγματικότητα αναβιώνουν παγανιστικά κατάλοιπα όπως τα Βακχεία (γιορτές προς τιμήν του Βάκχου, που καταργήθηκαν το 2ο αιώνα π.Χ. ως οργιαστικές, ανόσιες ακόμη και εγκληματικές τελετές), τα Ανθεστήρια (γιορτές προς τιμήν του Διόνυσου, με οινοποσία και ακολασίες), αλλά και τα Σατουρνάλια και τα Λουπερκάλια των Ρωμαίων, όπου τα μεν πρώτα χαρακτηρίζονταν από την άκρατη οινοποσία και τα τυχερά παιχνίδια, τα δε δεύτερα από μέθη και παραφροσύνη.Μάλιστα, από την ειδωλολατρική, οργιαστική γιορτή των Λουπερκαλίων (προς τιμήν κάποιου «Λούπερκους» = κυνηγού λύκων) προέκυψε και η δήθεν εορτή του «Αγίου Βαλεντίνου», όπου ο νικητής του «κυνηγιού του Λύκου», ονομαζόταν «Βαλεντίνος» (εκ του valentia = ισχύς). Φυσικά, ο «Άγιος Βαλεντίνος» δε μνημονεύεται πουθενά στο ορθόδοξο εορτολόγιό μας, αφού ουδέποτε υπήρξε, παρά είναι μόνο μια μυθοπλασία παπικής προελεύσεως.

Στις δύσκολες εποχές που διάγουμε, όπου η κρίση είναι πρωτίστως πνευματική, τα φαινόμενα προσπάθειας αναβίωσης τέτοιων ειδωλολατρικών καταλοίπων, γίνονται ολοένα και εντονότερα. Επί παραδείγματι, στη 1/2/2015, πραγματοποιήθηκε σε κοινότητα πλησίον της πόλεως του Αγρινίου, συνάντηση με δήθεν θέμα τη «συζήτηση για το χρέος της Ελλάδας», η οποία ωστόσο μετετράπη σε αναφορές στο Δία και στο δωδεκάθεο, σε ορκωμοσίες που θύμιζαν ειδωλολατρικές μυήσεις ενώ η «εκδήλωση» κατέληξε σε «ειδική τελετή» από συγκεκριμένα μέλη, στο ναό του Δία στην Αρχαία Στράτο.

Σε αντιδιαστολή, λοιπόν, με όλα τα ανωτέρω δήθεν «αποκριάτικα πάρτι» και «εκδηλώσεις», το πραγματικό αποκριάτικο πάρτι, που ήταν μια προσφορά του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου στα παιδιά του Κατηχητικού, αποδεικνύει ότι οι Χριστιανοί και ειδικά οι νέοι μπορεί να ψυχαγωγηθούν και να χαρούν με φώς Χριστού.

Για να δείτε video από την αποκριάτικη εκδήλωση των παιδιών του Κατηχητικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου, πατήστε ΕΔΩ.

Μέσα στο ίδιο πνεύμα των Αποκριών, εντάσσεται και το 2ο τουρνουά χρωματοσφαίρισης (του γνωστού παιχνιδιού paintball), που διεξήχθη το απόγευμα του Σαββάτου, 21 Φεβρουαρίου 2015, με τη συμμετοχή πλήθους παιδιών όλων των ηλικιών, στον κατάλληλα διαμορφωμένο περίβολο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου. Το τουρνουά περιελάμβανε ξεχωριστά παιχνίδια για παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και σκοπός του ήταν να προσφέρει στα παιδιά χαρά και αγνή ψυχαγωγία, να διδάξει το ομαδικό πνεύμα και τη σημασία της κοινής προσπάθειας καθώς επίσης και να καλλιεργήσει συνείδηση αποτροπής και άρνησης της βίας, φέρνοντας τα παιδιά κοντά στη φύση και αποκολλώντας τα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα βλαβερά ηλεκτρονικά παιχνίδια (video games).

Ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Αγρινίου εύχεται σε όλους Καλή και Ευλογημένη Τεσσαρακοστή.