Ο Ερ. Γαλούνης εφ΄ όλης της ύλης [HDvideo]

Συνέντευξη εφ” όλης της ύλης παραχώρησε στα myagrinio.gr/agrinioculture.gr ο δήμαρχος Ξηρομέρου Ερωτόκριτος Γαλούνης. O Ερ. Γαλούνης κλήθηκε να απαντήσει σε σωρεία ερωτήσεων γύρω από την καθημερινότητα και την εξυπηρέτηση του πολίτη, την οργάνωση των υπηρεσιών του δήμου, τις προτεραιότητες του δήμου, αλλά και τον σχεδιασμό των έργων που πρέπει να ενταχθούν στο 4ο ΚΠΣ, καθώς επίσης και για τα μεγάλα «μέτωπα» του δήμου, όπως αυτό της ύδρευσης του Αστακού. Μιλά ακόμη για το Πλατυγιάλι και τα έργα υποδομών που χρειάζεται η περιοχή σε όλους τους τομείς.

Ακολουθεί μια σύντομη περίληψη της συνέντευξης, αναλυτικά η συνέντευξη στο βίντεο της webtv του myagrinio.gr

Μιλώντας για την καθημερινότητα των πολιτών ο δήμαρχος Ξηρομέρου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η πρώτο μέλημα της δημοτικής αρχής είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών. Ο Ερ. Γαλούνης αναφέρεται επίσης και στην επάρκεια του προσωπικού και τονίζει ότι ο δήμος «στερείται παντελώς προσωπικού και έμπειρου εργατικού δυναμικού. Αποτέλεσμα αυτού είναι, για παράδειγμα, να μην γίνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων από υπηρεσία του δήμου στον Αστακό, αλλά από ιδιωτική εταιρεία». «Μέχρι το 2016 απαγορεύονται κάθε είδους προσλήψεις και ευελπιστούμε η νέα κυβέρνηση να σκύψει πάνω σε αυτά τα προβλήματα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ξηρομέρου.

Αναφορικά με την οργάνωση των υπηρεσιών του δήμου ο Ερ. Γαλούνης υποστηρίζει πως ο δήμος χρειάζεται σύγχρονη οργάνωση και αναβάθμιση των Τοπικών Συμβουλίων. Δηλώνει για παράδειγμα ότι έχει εκχωρήσει ακόμη και δικές του αρμοδιότητες στο Τοπικά Συμβούλια. Ανάμεσα στις άλλες προτεραιότητες ο δήμαρχος Ξηρομέρου εντοπίζει και το έλλειμμα της συγκοινωνίας μεταξύ των διαμερισμάτων του δήμου και αναφερόμενος στην προεκλογική του δέσμευση τονίζει «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο δήμος θα προμηθευτεί δυο mini bus, τα οποία θα επικοινωνούν τις τοπικές κοινότητες με την έδρα του δήμου».

Στο τεράστιο ζήτημα της ύδρευσης του δήμου και ιδιαιτέρως της πόλης του Αστακού, ο Ερ. Γαλούνης σχολιάζει επικριτικά τα πεπραγμένα των προηγούμενων δημοτικών αρχών στο θέμα της ύδρευσης. «Δυστυχώς υπάρχουν σήμερα χωριά τα οποία δεν πίνουν καθαρό νερό. Κάποιοι δεν έσκυψαν όλα αυτά τα χρόνια σε αυτό το κομμάτι. Ο Αστακός αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα τόσο όσον αφορά το εξωτερικό, όσο και το εσωτερικό δίκτυο. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μετά από 3 ΚΠΣ ο Αστακός πίνει ακόμη νερό με αμίαντο» αναφέρει χαρακτηριστικά.Ειδική αναφορά κάνει ο δήμαρχος Ξηρομέρου στο οδικό έργο Πλατυγιάλι- Άγιος Δημήτριος και το πως αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ύδρευση της περιοχής. Σχετικά με την «πονεμένη ιστορία», όπως αναφέρει ο ίδιος, των οφειλών του λιμανιού στο δήμο Ξηρομέρου ο Ερ. Γαλούνης αναφέρεται στη σύμβαση που είχε υπογραφεί μεταξύ του Πλατυγιαλιού και του δήμου Αστακού μέχρι το 2013 και τις υποχρεώσεις εκατέρωθεν. Μιλά επίσης για τις ενέργειες του δήμου που πρέπει να γίνουν ώστε να εντοπιστούν ποιες είναι οι απαιτήσεις του δήμου από το Πλατυγιάλι.

Η τουριστική αξιοποίηση του δήμου Ξηρομέρου και ιδιαιτέρως των παραθαλάσσιων περιοχών είναι σύμφωνα με τον δήμαρχο Ξηρομέρου το κύριο μέλημα της νέας δημοτικής αρχής. Το δημοτικό συμβούλιο Ξηρομέρου τονίζει ο κ. Γαλούνης με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε ότι τα περίπου 2 χιλιάδες στρέμματα στον Μαραθιά, η παραθαλάσσια έκταση δίπλα στον Αστακό, επιτρέπεται να ενοικιαστεί για 99 χρόνια σε επενδυτή που θα παρουσιάσει πρόγραμμα για τουριστική ανάπτυξη. Η ίδρυση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου θεωρείται ο τον δήμαρχο Ξηρομέρου μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες. Σύμφωνα με τον ίδιο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θα δώσει τη δυνατότητα στο δήμο να θέση ο ίδιος τις προτεραιότητες για το θαλάσσιο μέτωπο, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει τα σχέδιά του για τη δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου και Μαρίνας.

Όσον αφορά την προστασίου του περιβάλλοντος ο δήμαρχος Ξηρομέρου αναφέρεται στον βιολογικό καθαρισμό που είναι έτοιμος από την προηγούμενη δημοτική αρχή και το μόνο που απομένει είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι των 200-300 μέτρων που αφορά την αποχέτευση. «Με την ολοκλήρωση του θα ξεκινήσουν οι συνδέσεις και ευελπιστώ να ξεκινήσουν μέσα στο 2015», αναφέρει ο Ερ. Γαλούνης και παράλληλα καλεί όλους τους πολίτες του Αστακού να βοηθήσουν στην διαδικασία της σύνδεσης. Η σύνδεση επίσης των σφαγείων με το βιολογικό καθαρισμό, θεωρεί ότι θα δώσει αναπτυξιακό χαρακτήρα στην κτηνοτροφία της περιοχής. «Στον προυπολογιμό του δήμου Ξηρομέρου έχουν εγγραφεί 300 χιλ. ευρώ και η δεύσεμευση μου είναι τα επόμενα Χριστούγεννα το έργο του βιολογικού καθαρισμού των σφαγείων να έχει εκτελεστεί» λέει ο δήμαρχος Ξηρομέρου.

Για τα 9 χλμ του δρόμου Αστακός – Πλατυγιάλι υποστηρίζει πως «έχει κατασκευαστεί από το 1950 και πως για να φτάσει κάποιος στο Πλατυγιάλι χρειάζεται μισή ώρα, σε ένα δρόμο όπου τα θανατηφόρα δυστυχήματα που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια είναι αμέτρητα». «Θα επιβάλλουμε την κατασκευή αυτού του κομματιού, ενώ τις επόμενες ημέρες θα συναντηθώ με τους συντοπίτες μας υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Ορόνοιας, με τους οποίους θα συζητήσουμε θέματα που αφορούν το δήμο μας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Ερ. Γαλούνης μιλά επίσης και για το ΧΥΤΑ της Παλαίρου αλλά και τη μετατροπή του σε ΧΥΤΥ, κάτι που θα λύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων για τα επόμενα 40 χρόνια. Σκληρή κριτική όμως ασκεί ο κ. Γαλούνης στις προηγούμενες δημοτικές αρχές του πρώην δήμου Αστακού σχετικά με το κοιμητήριο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, αφού άμεση είναι η ανάγκη να υπάρξει νέος χώρος. Αναφορικά με τον αθλητισμό και τη δημιουργία του κλειστού γηπέδου τονίζει ότι πλέον είναι θέμα χρόνου η δημιουργία του μετά και την μεγάλη υποστήριξη που παρέχει γενικότερα στον αθλητισμό της περιοχής ο αντιδήμαρχος Απόστολος Πανταζής.