152.000 ευρώ η “τρύπα” στο δήμο Μεσολογγίου [HDvideo]

Την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου έλαβε κατά την αποψινή συνεδρίασή του ο δήμαρχος Νίκος Καραπάνος για την συνέχεια των ελέγχων που ήδη πραγματοποιούνται σε τρία νομικά πρόσωπα του δήμου Μεσολογγίου, μετά το ταμειακό έλλειμμα που αποκαλύφθηκε και όπως αποκάλυψε φτάνει τις 62.000 ευρώ. Επίσης αποκάλυψε πως μετά τον έλεγχο που έγινε εκτός από το ταμειακό έλλειμμα βρέθηκαν τιμολόγια του Πνευματικού Κέντρου ύψους 90.000ευρώ τα οποία δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν αφού δεν βρέθηκαν εντάξει, σύμφωνα με τον Φορολογικό Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Και μάλιστα ίσως το πρόβλημα να είναι μεγαλύτερο, αφού ο έλεγχεος δεν έχει φτάσει μέχρι στιγμής στα τιμολόγια που έχουν πληρωθεί…

Δείτε στη webtv του myagrinio.gr αναλυτικά την ενημέρωση που έκανε ο Ν. Καραπάνος για το θέμα στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου

Από τις 17 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιούνται οι έλεγχοι στο Πνευματικό Κέντρο, το ΧΥΤΑ και το Κατράκειο και η έρευνα βεβαίως συνεχίζεται, ενώ πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που δείχνουν να υπάρχει τεράστιο έλλειμμα στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου. Στην εισήγηση του ο Ν. Καραπάνος ανέφερε πως με την ανακοίνωση κατάταξης του προσωπικού μετά την απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου και την κατανομή των θέσεων, έγινε αποδέκτης διαμαρτυριών τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του. Σκοπός των αλλαγών στην κατανομή των θέσεων είναι η εύρυθμη λειτουργία του δήμου και των νομικών προσώπων και για το λόγο αυτό ο αρμόδιος αντιδήμαρχος προκάλεσε συναντήσεις με όλους τους υπαλλήλους. Ο δήμαρχος Μεσολογγίου υποστήριξε ότι αναρωτήθηκε γιατί υπήρξε πανικός σε κάποιους υπαλλήλους, ώσπου στις 17/2/2015 παρέλαβε την γραπτή καταγγελία της ταμειακής υπολόγου των ΝΠΔΔ του δήμου.

Ο Ν. Καραπάνος είπε στο σώμα ότι έκανε αυθημερόν αναφορά στην Εισαγγελία πλημμελειοδικών Μεσολογγίου, ενώ ακολούθως έκανε αίτημα στον Υπουργό Εσωτερικών για την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για την διασφάλιση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και οικονομικό-διαχειριστικό έλεγχο. Ακολούθησε έκτακτη συνάντηση με λογιστική εταιρεία που υποστηρίζει τον δήμο για τον ακριβή υπολογισμό του ελλείμματος, έγινε ενημέρωση επίσης της εκτελεστικής επιτροπής του δήμου ώστε να μην γίνει το θέμα γνωστό στους άμεσους συνεργάτες μου προς αποφυγή περαιτέρω προβλημάτων. Ακόμη ο Ν. Καραπάνος έστειλε αίτημα για συνδρομή σε ΕΔΕ προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση με ορισμό αρμόδιου υπαλλήλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Μεσολογγίου πήρε απόφαση για αναστολή άσκησης καθηκόντων της ταμειακής υπολόγου βασιζόμενος στην ομολογία της!

Στο αποψινό δημοτικό συμβούλιο ο κ. Καραπάνος ανέφερε επίσης « επειδή η διαχείριση δημοσίου χρήματος για όλους μας αποτελεί αξίωμα, έχω υποχρέωση να σας ενημερώσω υπεύθυνα ως δημοτικό συμβούλιο για τις παραπάνω ενέργειες. Ενέργειες που παρακαλώ να υιοθετήσετε αφού η κοινωνία μετά από κάποια δημοσιεύματα αγωνιά και επιζητά απόδοση ποινικών, πειθαρχικών και άλλων ευθυνών. Σίγουρα το ανώτατο πολιτικό όργανο του δήμου που απευθύνομαι δεν είναι δικαστήριο και γι αυτό θα παρακαλούσα μόνο για πολιτικές τοποθετήσεις αφού η διαδικασία πήρε το δρόμο της και το πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών που θα αναφέρεται και σε ονόματα θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο για γνώση του σώματος και άλλες ενέργειες όπως καταλογισμός ευθυνών, ποινές κτλ».

Ο Ν. Καραπάνος ρωτήθηκε γιατί κανένα λογιστικό γραφείο στο Μεσολόγγι δεν δέχτηκε να κάνει τον έλεγχο και απάντησε λέγοντας ότι «κανένα λογιστικό γραφείο δεν δέχτηκε να προχωρήσει σε έλεγχο, γιατί έχουν να κάνουν με προμηθευτές του δήμου και νομικών προσώπων και είναι αδιανόητο την ίδια ώρα να είναι πελάτες τους και από την άλλη να τους κάνουν ελέγχους Για το λόγο αυτό προσφύγαμε σε λογιστικό γραφείο εκτός Μεσολογγίου».

Ο δήμαρχος Μεσολογγίου μίλησε στο ΑγρίνιοCulture.gr ερωτηθείς εάν υπήρχε φάμπρικα τιμολογίων ανέφερε: “δεν μπορώ να μιλήσω για φάμπρικα. Απλά προχωρώ τους ελέγχους μέχρι τέλους και για το λόγο αυτό ζήτησα τη συνδρομή του Υπουργείου Εσωτερικών εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία και αποστέλλοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που προβλέπονται για οικονομικό διαχειριστικό και λογιστικό έλεγχο”. Κληθείς να απαντήσει για τον αριθμό των υπαλλήλων που φέρονται να εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση είπε ότι «μέχρι τώρα εμπλέκονται 5 υπάλληλοι αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι 5 ή περισσότεροι. Αυτό θα φανεί από την ΕΔΕ που θα ξεκινήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση όπως και από τα στοιχεία που θα προκύψουν”.