Τον Μάρτιο η απόφαση για το ναυάγιο της Παλαίρου – Αντιμέτωποι με ισόβια

Στις 20 Μαρτίου θα ολοκληρωθεί στο Εφετείο Κακουργημάτων του Αγρίνιου η εκδίκαση της τραγωδίας του ναυαγίου της Παλαίρου που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 15ης Νοεμβρίου του 2013 και στο οποίο βρήκαν τραγικό θάνατο 12 Σύριοι μετανάστες, ανάμεσά τους και τέσσερα μικρά παιδιά, που πνίγηκαν λίγα μέτρα από τη στεριά.

Χθες στο Εφετείο Κακουργημάτων ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης με τους πέντε από τους έξι κατηγορούμενους να αντιμετωπίζουν κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες. Υπενθυμίζεται ότι για το ναυάγιο συνελήφθησαν ως υπαίτιοι τρία αδέρφια από την Κωνωπίνα Ξηρομέρου (21, 25 και 27 ετών), η μητέρα τους, ένας 32χρονος Αιγύπτιος που φέρεται ως ηγετικό μέλος της οργάνωσης, ένας 59χρονος Σύριος και ο οδηγός της βάρκας.

Η πρόταση του Εισαγγελέα, όπως διατυπώθηκε χθες, ήταν να καταδικαστούν για τις κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες που επισύρουν ακόμη και την ισόβια κάθειρξη, ο Αιγύπτιος και οι δύο Ξηρομερίτες 27 και 25 ετών. Για τον μικρότερο 21χρονο Ξηρομερίτη και τη μητέρα, για τους οποίους έγινε δεκτή η αντικατάσταση των περιοριστικών μέτρων, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που παραμένουν προφυλακισμένοι, προτάθηκε καταδίκη για απλή συνέργεια (με ανώτατη ποινή την 10ετή κάθειρξη) ενώ για τον οδηγός της βάρκας προτάθηκε η αθώωση επειδή φέρεται ότι συνεργάζονταν με την αστυνομία για την αποκάλύψη του κυκλώματος.