Ερώτηση ΚΚΕ για τις απολύσεις εργαζομένων στον οδικό άξονα Αμβρακία – Άκτιο

Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Αλλυλεγγύης, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού,
Θέμα: Διακοπή εργασιών και απολύσεις εργαζομένων στον οδικό άξονα Αμβρακία – Άκτιο.

Για μια φορά ακόμα έχουμε αναστολή των εργασιών στον οδικό Άξονα Αμβρακία – Άκτιο με απόφαση της κατασκευάστριας εταιρείας, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους για δεύτερη φορά μέσα στο μήνα Φλεβάρη να βγουν σε υποχρεωτική άδεια. Πρώτη φορά σταμάτησαν οι εργασίες στις αρχές Φλεβάρη για δυο εβδομάδες, λόγω καιρικών συνθηκών έλεγε η εργοδοσία, οι ουσιαστικοί λόγοι όμως ήταν διαφορετικοί κι αυτό το αποδεικνύουν οι ενέργειές τους. Στη συνέχεια προχώρησαν σε συνολικά 24 απολύσεις, 6 σε κάθε μια από τις 4 εργολαβίες που υπάρχουν συνολικά στον οδικό άξονα. Τη Δευτέρα 23 Φλεβάρη ενημέρωσαν τους εργαζόμενους ότι οι εργασίες θα σταματήσουν και πάλι και ότι θα πρέπει να βγουν σε υποχρεωτική άδεια με την αιτιολογία ότι οι τροποποιήσεις που έγιναν στις μελέτες σε κάποια σημεία του έργου δεν έχουν υπογραφεί από την επιβλέπουσα υπηρεσία.

Τα προβλήματα στο συγκεκριμένο έργο ήταν πολλά το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα το έργο να σταματά για μεγάλα διαστήματα και οι εργαζόμενοι να μένουν απλήρωτοι για μήνες με ευθύνη των κυβερνήσεων και των κατασκευαστικών εταιρειών. Οι εργαζόμενοι δεν αποδέχτηκαν να σταματήσουν με υποχρεωτική άδεια για δεύτερη φορά σε ένα μήνα και προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας από την Τρίτη 24 Φλεβάρη, διεκδικώντας δεδουλευμένα δυο μηνών και μέρος του Δώρου Χριστουγέννων 2014.Πρόκειται για εργαζόμενους από τον κατασκευαστικό κλάδο όλων των ειδικοτήτων που μοχθούν καθημερινά δουλεύοντας σε έργα, όπως είναι οι οδικοί άξονες, τα οποία παραδίδονται προίκα στο μεγάλο κεφάλαιο για εκμετάλλευση και χρήση. Η εντατικοποίηση της εργασίας και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι των εργοταξίων, ακόμα και με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής, η απλήρωτη εργασία κ.ά. τους οδήγησαν σε κινητοποίηση με αιτήματα την καταβολή των δεδουλευμένων τους, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εργασίες και να ανακληθούν οι απολύσεις. Σήμερα έχουμε σε όλα τα εργοτάξια επίσχεση εργασίας μετά από απόφαση των εργαζομένων και με την συμπαράσταση των Εργατικών Κέντρων Αγρινίου και Λευκάδας – Βόνιτσας.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων με τους όρους εργασίας που ίσχυαν πριν την απόλυσή τους καθώς και για την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών στο οδικό άξονα Αμβρακία – Άκτιο και για την υποχρέωση των αναδόχων να εκπληρώσουν στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει από τις συμβάσεις;

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Νίκος Καραθανασόπουλος
Χρήστος Κατσώτης