Απόφαση για το Πανεπιστήμιο χωρίς ομοθυμία με τους φοιτητές [HDvideo]

Κατα πλειοψηφία αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου να επιδιώξει για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα του Αγρινίου συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, καθώς επίσης και την έκδοση ψηφίσματος που θα εκφράζει τις απόψεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητώντας την οικονομική διασφάλιση των πόρων που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία των τμημάτων στο Αγρίνιο, την κατοχύρωση των σπουδών και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών, την επανεξέταση της επανασύστασης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, την αξιοποίηση των χώρων στο παλαιό νοσοκομείο και το παλιό αεροδρόμιο για την ανάπτυξη των υποδομών του και σε κάθε περίπτωση εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην μεταφορά των τμημάτων στην Πάτρα. Με την απόφαση αυτή διαφώνησαν η Λαϊκή Συσπείρωση και το “Ανυπότακτο Αγρίνιο”.

Δείτε στη webtv του myagrinio.gr βίντεο από τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων

Διάσταση απόψεων φοιτητών και τοπικής κοινωνίας
Στη διάρκεια της συνεδρίασης φάνηκε ξεκάθαρα η διάσταση απόψεων ανάμεσα στις παρατάξεις του δήμου και τους τοπικούς φορείς από μια και τους φοιτητές από την άλλη, με αφορμή την επαναδιατύπωση του αιτήματος για αυτονόμηση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που εδρεύουν στο Αγρίνιο. Οι φοιτητές και οι εκπρόσωποί τους που τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση εμφανίστηκαν να επικρίνουν τη συζήτηση που γίνονταν έως εκείνη την ώρα λέγοντας, ότι τα ζητήματα της σίτισης, της στέγασης και των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων απασχόλησαν την τοπική κοινωνία μόνο από τη στιγμή που τέθηκε θέμα χωροταξικού και μεταφοράς στην Πάτρα. Ακόμη κατά περιπτώσεις εμφανίζονταν να θέτουν ως πρώτιστο θέμα αυτό της σίτισης και της στέγασης και άλλες φορές αυτό των επαγγελματικών δικαιωμάτων και της αποψίλωσης των τμημάτων από μέλη ΔΕΠ.

Καταπέλτης ήταν ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου στην εισήγησή του για τις ενέργειες της Πρυτάνεως. Της καταλόγισε ότι υποδαύλισε τις διαμαρτυρίες των φοιτητών και τις αποφάσεις των καθηγητών υπέρ της μεταφοράς των Τμημάτων στην Πάτρα. Μίλησε για δόλια συμπεριφορά και αναφερόμενος στα περί οικονομικού βάρους των Τμημάτων του Αγρινίου για το Πανεπίστημιο από την πλευρά της Πρυττνάνεως διερωτήθηκε γιατί αυτό συμβαίνει μόνο στο Αγρίνιο, αφού και άλλα Πανεπιστήμια που έχουν τα τμήματα σε πόλεις μακριά από την έδρα τους. “Υπάρχει δόλια συμπεριφορά, αλλά το Πανεπιστήμιο θα μείνει εδώ, πρέπει όλοι να σεβαστούν αυτό τον τόπο”, είπε χαρακτηριστικά. Ακόμη ο δήμαρχος Αγρινίου ανέφερε ότι η Πάτρα εποφθαλμιά εργαστηριακό εξοπλισμό μεγάλης αξίας και κάλεσε την Πρύτανη να απαντήσει «τι έγιναν 1,8 εκατομμύρια του Πανεπιστημίου Δυτ. Ελλάδος καθώς και πως διατέθηκαν οι πόροι για τα ερευνητικά προγράμματα. Στο διεκδικητικό πλαίσιο πρέπει να είναι η εκ νέου αυτονόμηση είπε ο Γιώργος Παπαναστασίου και αποδοκιμάστηκε απο τους φοιτητές για να απαντήσει ότι «και εμάς δεν μας αρέσουν οι αποφάσεις σας» εννοώντας τις αποφάσεις των συλλόγων των φοιτητών υπέρ της μεταφοράς. Επιπλέον απευθυνόμενος προς τους φοιτητές είπε ότι οι Καθηγητές και η Πρυτανεία «τους χρησιμοποιούν». Τέλος αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με τον Υπ. Υγείας Π. Κουρουμπλή για την αξιοποίηση του παλαιού νοσοκομείου ως φοιτητική εστία, καθώς επίσης στη σύσκεψη με τους βουλευτές και στις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Μπαλτά στον Γ. Βαρεμένο.

Σε ανάλογο τόνο και ο Π. Μοσχολιός μίλησε για μεθοδεύσεις της Πρυτάνεως. “Κάποιος πρέπει να σταματήσει αυτή την κυρία…” είπε χαρακτηριστικά. Διεξοδική αναφορά έκανε στις ευθύνες της Πολιτείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τονίζοντας ότι η δεν έκανε απολύτως τίποτε για το Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο, ενώ αντίθετα η τοπική κοινωνία έχει βοηθήσει το Πανεπιστήμιο με την παραχώρηση κτιρίων στο Πανεπιστήμιο. Μάλιστα ανέφερε απευθυνομένος και προς τους φοιτητές ότι η Οικονομική Σχολή που έφυγε το 1995 από το Αγρίνιο για την Πάτρα ακόμη, 20 χρόνια μετά, φιλοξενείται σε προκάτ! Τέλος εξέφρασε την ανησυχία του παρά τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά του Υπ. Παιδείας και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ πως είναι πιθανόν «να βρεθούμε και πάλι προ τετελεσμένων».

Ο Δ. Τραπεζιώτης σχολιάζοντας την εισήγηση του Γ. Παπαναστασίου ανέφερε πως αν το θέμα λύθηκε με τη σύσκεψη με τους βουλευτές και την παρέμβαση Βαρεμένου στον Μπαλτά δεν χρειάζεται συζήτηση. Ωστόσο στη συνέχεια μίλησε για την επί σειρά ετών λαθεμένη διαχείριση του ζητήματος από την τοπική κοινωνία, την αδράνεια του πολιτικού προσωπικού της περιοχής, αλλά τις κατά τον ίδιο ευθύνες της προηγούμενης δημοτικής αρχής για την απώλεια του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος με το σχέδιο “Αθηνά”. Η κριτική που έκανε απέσπασε το χειροκρότημα των φοιτητών, ωστόσο στη συνέχεια όπως επισημάνθηκε και από τις άλλες παρατάξης η συμφωνία του στο αίτημα για εκ νέου αυτονόμηση των τμημάτων δεν έτυχε της ίδιας αποδοχής.

Ο Τίμος Παπανικολάου από τη Λαϊκή Συσπείρωση ανέφερε ότι η αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων πρέπει να γίνεται από το κεντρικό κράτος. “Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη λογική κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο” και πρόσθεσε πως “πρέπει πρώτα να συζητήσουμε για το τι Πανεπιστήμιο θέλουμε”. Ακόμη συμφώνησε με το αίτημα της αυτονόμησης αρκεί να γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η άμεση κρατική ενίσχυση για την φοιτητική μέριμνα. Ακόμη επιτέθηκε στην Πρύτανη και τις αναφορές της περί “οικονομικού βάρους” των Τμημάτων λέγοντας ότι είναι μπακαλίστικοι οι λογαριασμοί της πρυτανείας και δεν επιτρέπεται οι πανεπιστημιακοί να κάνουν “οικονομία” στην πλάτη των φοιτητών.

Ο Στ. Μερμίγκης από το “Ανυπότακτο Αγρίνιο” τόνισε ότι η περίπτωση του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο είναι η απόλυτη έκφραση της στρεβλής καπιταλιστικής ανάπτυξης. Χαρακτήρισε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με “Φρανκεστάιν” λέγοντας ότι ιδρύθηκε προεκλογικά και λειτούργησε μέσα σε ρουσφετολογικά πλαίσια. Στάθηκε αρκετά στα προβλήματα που αντιμετώπισε το Πανεπιστήμιο ως αυτονόμο, όπως το ότι δεν αγοράστηκαν βιβλία και το ότι σήμερα χρωστιούνται ΔΕΗ, νερό και ενοίκια. Τόνισε και αυτός με τη σειρά του ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να σχεδιάζεται κεντρικά και με σοβαρότητα. Αναρωτήθηκε με τι πόρους και υποδομές θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα νέο αυτόνομο πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο. Τέλος ζήτησε την ενίσχυση των Τμημάτων με πόρους και διδακτικό προσωπικό.

Αρκετοί εκπρόσωποι φορέων πήραν τον λόγο και εξέθεσαν τις θέσεις τους μεταξύ των οποίων οι : Σ. Κωστίκογλου από το Επιμελητήριο Αιτ/νίας, ο Δ. Δήμας από το Εργατικό Κέντρο, ο κ. Μπλέτσας από το ΤΕΕ Αιτ/νίας, η κα Γεωργούση από τον Δικηγορικό Σύλλογο, ο κ. Σκιαδάς από την Ιστορική –Αρχαιολογική Εταιρία, ο Χρ. Θετάκης από τη ΓΕΑ, η κα Βλάχου από τον Σύλλογο Αιμοδοτών, ο Σπ. Αδάμης από τον Σύλλογο Δασκάλων, ο κ. Κωστακόπουλος από τον Σύλλογο Ξενοδόχων.

ρεπορτάζ: Δημήτρης Παπαδάκης