Οι καταθέσεις των Αιτωλοακαρνάνων [infographic]

Στα 1,742 δισ. ευρώ φτάνουν οι καταθέσεις των Αιτωλοακαρνάνων (νοικοκυριών και επιχειρήσεων) στις τράπεζες το Δεκέμβριο του 2014. Τα σημερινά ποσά των καταθέσεων είναι σαφώς μειωμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα του Δεκεμβρίου του 2009, όταν δηλαδή ξέσπασε η οικονομική κρίση και οι Αιτωλοακαρνάνες σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος είχαν στις τράπεζες 2,209 δισ ευρώ. Ωστόσο θα περίμενε ενδεχομένως κανείς η μείωση αυτή να είναι ακόμη μεγαλύτερη, παρ’ όλα αυτά οι σημερινές καταθέσεις των Αιτωλοακαρνάνων ανάγονται στα επίπεδα του 2007.

Ένα ακόμη στοιχείο που αξίζει να παρατηρήσει κανείς ότι τα πέντε τελευταία χρόνια ενώ οι καταθέσεις ταμιευτηρίου μειώθηκαν δραματικά από το 1,02 δισ. ευρώ το 2009 στα 681 εκατ. ευρώ το 2014, αντίθετα οι προθεσμιακές καταθέσεις ήταν κατά πολύ μικρότερη αφού μειώθηκαν από το 1,081 δισ. ευρώ το 2009 στα 967 εκατ. ευρώ το 2014. Γενικότερα στα σχετικό διάγραμμα φαίνεται ότι από την εισδοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ οι προθεσμιακές άρχισαν να αυξάνονται κατά πολύ και στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης να μειώνονται λίγο, πράγμα που εξηγείται από τη μείωση των επιτοκίων, την ανάγκη νοικοκυριών και επιχειρήσεων να αποκομίσουν μεγαλύτερα οφέλη από τα χρήματά τους και ενδεχομένως το γεγονός ότι οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι…

Το ΑγρίνιοCulture.gr στα ακόλουθα γραφήματα παρουσίαζει τη διαγραμματική εξέλιξη των καταθέσων των Αιτωλοακαρνάνων σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος από το 1995 μέχρι σήμερα. Στο πρώτο γράφημα οι καταθέσεις στην εποχή του ευρώ και στο δεύτερο οι δραχμικές καταθέσεις της περιόδου 1995 – 2000 υπολογισμένες σε ευρώ.

σημ: με τον κέρσορα πάνω στις μπάρες των γραφημάτων βλέπετε τα ποσά