Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Μεσολόγγι [HDvideo + pics]

Συνεχίστηκαν και κορυφώθηκαν σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 189ης Επετείου της Ηρωικής Εξόδου της Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο δήμαρχος Μεσολογγίου Ν. Καραπάνος υποδέχθηκε στο παλιό δημαρχείο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο ευχαριστώντας τον για την παρουσία του στον εορτασμό της Επετείου της Εξόδου. “Για όλους τους Έλληνες, το Μεσολόγγι, ήταν, είναι και θα παραμένει πηγή έμπνευσης. Και όχι μόνο για τους Έλληνες, για ολόκληρο τον κόσμο και την Ευρώπη. Ιδίως αυτές τις κρίσιμες στιγμές, αυτή η πόλη διδάσκει το νόημα της Ελευθερίας. Και το νόημα της Ελευθερίας παραμένει πάντοτε ιερό και επίκαιρο” ανέφερε στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και πρόσθεσε πως “το να αγωνίζεσαι για την Ελευθερία, σημαίνει να αγωνίζεσαι για τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του. Για την κοινωνική δικαιοσύνη, που σήμερα είναι ένα αγαθό που πρέπει και να διεκδικήσουμε και να κατακτήσουμε”.

ΈξοδοςΑκολούθησε Δοξολογία και στη συνέχεια η ιερά λιτανευτική Πομπή μεταφέροντας την Εικόνα της Εξόδου και τον Σταυρό Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ στον Κήπο των Ηρώων της Ιεράς Πόλεως. Στην ιερά λιτανεία συμμετείχαν μαθητές των Σχολείων της Ιεράς Πόλεως, μέλη πολιτιστικών συλλόγων, φιλαρμονικές και αγήματα και των τριών Σωμάτων του Στρατού, ο Εξοχώτατος Πρόεδρος και τα μέλη της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο ιερός κλήρος, οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς, οι επίσημοι και πλήθος κόσμου.Στον Τύμβο, όπου βρίσκονται τα οστά των πεσόντων, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβερνήσεως. Κατόπιν η χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου απέδωσε το μοιρολόι «Να ζει το Μεσολόγγι». Τιμώμενη Χώρα κατά τον φετινό εορτασμό ήταν η Μεγάλη Βρετανία ή οποία εκπροσωπήθηκε από τον Πρέσβη της στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μετά το πέρας των εκδηλώσεων στον Κήπο Των Ηρώων επισκέφτηκε το Σελίβειο Γηροκομείο Μεσολογγίου, της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, όπου συνομίλησε με τους ηλικιωμένους. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς σημείωσε την σημαντική κοινωνική συνεισφορά τέτοιων ιδρυμάτων στους ηλικιωμένους. Ενώ ο Πρ. Παυλόπουλος τόνισε πως ήρθε για να ζητήσει συγνώμη εκ μέρους της πολιτείας που έχει ξεχάσει τους ανθρώπους αυτής της ηλικίας και βεβαίωσε τον Μητροπολίτη Κοσμά ότι θα είναι δίπλα στο κοινωνικό έργο που προσφέρουν τα ιδρύματα για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Στην συνέχεια ο Μητροπολής Κοσμάς πρόσφερε στον ΠτΔ ως δώρο μια εικόνα του Χριστού.