Αιτωλοακαρνανία vs Ηλεία [HDvideo]

Η εκ διαμέτρου αντίθετη πραγματικότητα και ο “ρόλος” των δύο περιοχών
Από το Κατάκολο στην Αρχαία Ολυμπία, η διαδρομή με το τραίνο διαρκεί περίπου 45 λεπτά. Πρόκειται για μια πραγματική εκδρομή που απαντά στην αυξημένη τουριστική ζήτηση τόσο από τους διεθνείς επισκέπτες των κρουαζιερόπλοιων, όσο και από τους Έλληνες εκδρομείς που αναζητούν το τραίνο για κάθε τους προορισμό. Στην Αιτωλοακαρνανία δυστυχώς κάτι αντίστοιχο δεν υπάρχει, με την έννοια ότι η ανακαινισμένη σιδηροδρομική γραμμή Αγρινίου – Μεσολογγίου – Κρυονερίου δεν λειτούργησε ποτέ, ενώ παρόλο που το πολιτιστικό και περιβαλλοντικό απόθεμα της περιοχής είναι σημαντικό (όχι της εμβέλειας της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά σημαντικό) δεν έχει αξιοποιηθεί τουριστικά, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν αξιόλογες προτάσεις όπως αυτή του Σωματείου «Διάζωμα» για τις πολιτιστικές – περιβαλλοντικές διαδρομές στα αρχαία θέατρα και τους οικοτόπους της Αιτωλοακαρνανίας. Έτσι εικόνες σαν και αυτές που παρουσίαζει ο Μανώλης Νάθενας στην webtv του myagrinio.gr από τη διαδρομή Κατάκολο – Αρχαία Ολυμπία δεν πρόκειται να δούμε στην περιοχή μας, ιδίως όσο την Αιτωλοακαρνανία εκπροσωπούν πολιτικά νοοτροπίες τύπου “Βερελή” και όσο κανείς δεν χτυπά το χέρι στο τραπέζι του Κατσιφάρα για να εντάξει στο ΕΣΠΑ προτάσεις σαν και αυτή του «Διαζώματος». Αντίθετα ο νομός μας σε ρόλο κομπάρσου θα συζητά για το αν μπορεί ή πρέπει να δεχθεί τα σκουπίδια του Πύργου….

Δείτε στην webtv του myagrinio.gr το σύντομο ντοκιμαντές του Μανώλη Νάθενα

Από το Κατάκολο στην Αρχαία Ολυμπία, η διαδρομή με το τραίνο διαρκεί περίπου 45 λεπτά. Πρόκειται για μια πραγματική εκδρομή που απαντά στην αυξημένη τουριστική ζήτηση τόσο από τους διεθνείς επισκέπτες των κρουαζιερόπλοιων όσο και από τους Έλληνες εκδρομείς που αναζητούν το τραίνο για κάθε τους προορισμό.

Κατάκολο
Το γραφικό λιμάνι του Κατάκολου είναι το κύριο λιμάνι του Πύργου και αποτελεί ένα μικρό αλλά κλασικό τουριστικό τοπίο. Ενδιαφέρουσα επίσκεψη αποτελεί το Δημοτικό Μουσείο της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, με 150 περίπου ομοιώματα μηχανισμών και εφευρέσεων του αρχαιοελληνικού τεχνολογικού κόσμου από το 2000 π.Χ. έως το 100 μ.Χ. Μικροί λόφοι με δάση περιβάλλουν το Κατάκολο, ενώ το λιμάνι αποτελεί στάση για τις κρουαζιέρες του Ιονίου και της Μεσογείου, προσφέροντας την ευκαιρία στους επιβάτες να επισκεφθούν το χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Η Αρχαία Ολυμπία
Το τραίνο θα σας ταξιδέψει μέχρι την Ολυμπία, για να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο, εκεί όπου έγινε η πρώτη Ολυμπιάδα το 776 π.Χ. προς τιμήν του Ολυμπίου Διός. Ανάμεσα στο Ιερό του Δία, τους ναούς και τις αθλητικές εγκαταστάσεις της εποχής, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα αρχαία κτίσματα που ορίζουν το χώρο της περιήγησης στην ιστορία του τόπου, αλλά και το μουσείο που φιλοξενεί πολλά από τα ευρήματα των ανασκαφών της περιοχής.

Σε αναπαράσταση στο μουσείο φαίνεται το πλήθος των αρχαίων κτισμάτων στο σύνολό τους, όπως υπήρξαν κάποτε εκεί. Τα σημαντικότερα κτίρια που μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης είναι το ρωμαϊκό πρόπυλο, το Πρυτανείο, το Φιλιππείο, το Ηραίο όπου βρέθηκε ο Ερμής του Πραξιτέλη, το Πελόπειο, το Νυμφαίο, το Μητρώο και, πιο κάτω, το στάδιο με τη Στοά της Ηχούς.Ο μεγαλόπρεπος ναός του Δία, ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία σε πλούτο, μέγεθος και συμβολική αξία που φιλοξενούσε κάποτε το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, δέσποζε δίπλα από το μεγάλο Στάδιο που χωρούσε 40.000 θεατές, ενώ τα κτίρια που ακολουθούν είναι το Βουλευτήριο, η Νότια στοά, το Λεωνιδαίο, όπου φιλοξενούνταν οι επίσημοι προσκεκλημένοι των Αγώνων, η Παλαίστρα του 3ου π.Χ. αιώνα και το Γυμνάσιο, χώρος προετοιμασίας των αθλητών.

Σκηνοθεσία – εικονοληψία -μοντάζ: Μανώλης Νάθενας