Αιτωλοακαρνανία και διαχείριση των απορριμμάτων : Οι δύο όψεις του νομίσματος

Με αφορμή την υπόθεση με τα σκουπίδια του Πύργου και το ενδεχόμενο μεταφοράς τους στην Αιτωλοακαρνανία, οι περισσότεροι στην Αιτωλοακαρνανία σκέφθηκαν πως το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ένα από τα θέματα που μπορεί η περιοχή μας να υπερηφανεύεται, με την έννοια ότι εδώ και τουλάχιστον 10 με 15 χρόνια στην περιοχή σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν τέσσερις ΧΥΤΑ, ενώ αποκαταστάθηκαν δεκάδες ανεξέλεγκτες χωματερές που υπήρχαν.

Πράγματι έτσι είναι. Υπήρξε ένας σχεδιασμός που δεν δημιούργησε αντιδράσεις, ένας σχεδιασμός που υλοποιήθηκε και προχώρησε απορροφώντας δεκάδες εκατομμύρια ευρωπαϊκών κονδυλίων. Όμως το νόμισμα έχει δυο όψεις! Και αν θέλουμε να πάμε μπροστά θα πρέπει να δούμε και αυτή την όψη και όχι αρκεστούμε στο ότι είμαστε μπροστά σε σχέση με την Ηλεία στον τομέα αυτό. Υπάρχει το ζήτημα της λειτουργίας των ΧΥΤΑ, της μετατροπής τους σε ΧΥΤΥ -σχεδιασμός που δεν έχει προχωρήσει- ένα εργοστάσιο επεξεργασίας στερών αποβλήτων που παραμένει στα χαρτιά και δεκάδες μικρές χωματερές που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, πολλές φορές δίπλα σε σημαντικούς περιβαλλοντικά υγροτόπους (Τριχωνίδα), από ασυνειδήτους που πετούν σκουπίδια και μπάζα. Από την άλλη είναι κοινό μυστικό ότι σχεδόν πουθενά δεν λειτουργεί η ανακύκλωση όπως θα έπρεπε…

Η λειτουργία των περισσότερων ΧΥΤΑ είναι αρκετά προβληματική. Στην Ναυπακτία κατά το παρελθόν διαπιστώθηκε μεγάλης έκτασης διαρροή στραγγισμάτων από το ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας στο παρακείμενο ρέμα της Αμεραούς και από εκεί στον Εύηνο ποταμό. Στο Μεσολόγγι ο ΧΥΤΑ βρίσκεται ουσιαστικά σε αναστολή της λειτουργίας του λόγω πολλών προβλημάτων, κυρίως όμως γιατί έχει κορεστεί και περιμένει το έργο της επέκτασής του. Ο ΧΥΤΑ Παλαίρου δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει τον έλεγχο καλής λειτουργίας, δεν έχει εργολάβο που να τον λειτουργεί, ενώ σημεία της μελέτης του έργου δεν έχουν ακόμη κατασκευαστεί. Ο ΧΥΤΑ Στράτου μπορεί να μην αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα στην λειτουργία του, ωστόσο -μιας και τα σκουπίδια δεν παύουν να είναι μπίζνα- μέχρι πρόσφατα αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και είχε διένεξη με την κοινοπραξία που τον λειτουργεί για την τιμή ανά τόνο σκουπιδιών.

Το ζητούμενο σήμερα είναι η ολοκληρωμένη και σωστή περιβαλλοντικά λειτουργία των ΧΥΤΑ και βέβαια η μετατροπή τους σε ΧΥΤΥ με επιμήκυνση του χρόνου ζωής τους, καθώς επίσης και η ολοκληρωμένη ανακύκλωση που εκτός από το περιβαλλοντικό θα έχει οικονομικό όφελος για τους πολίτες.

Δ.Π