Hμερίδα για την «Βιώσιμη Αλιεία στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου»

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Η Βιώσιμη Αλιεία στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου» την Δευτέρα 27 Απριλίου 2015 και ώρα 18.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων της πρώην νομαρχίας στο κτίριο του διοικητηρίου της Π. Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Μεσολόγγι, στο πλαίσιο δράσεων προστασίας και διατήρησης της βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.

Στόχος της ημερίδας είναι να καταστεί aνταγωνιστικός και oικονομικά βιώσιμος ο τομέας της Αλιείας και των Υδατοκαλλιεργειών στην Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου εφαρμόζοντας ένα μοντέλο Βιώσιμης Αλιείας που να εδράζεται στην γνώση και την προστασία του περιβάλλοντος. Επιδίωξη, η αλιεία στην λιμνοθάλασσα να είναι περιβαλλοντικά βιώσιμη ,, με ορθή διαχείριση και απόδοση των αλιευτικών πόρων αλλά και βιώσιμη οικονομικά και κοινωνικά. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί κατανοώντας την κοινωνική και περιβαλλοντική σημασία της αλιευτικής δραστηριότητας στο χώρο του Εθνικού Πάρκου, ώστε να μπορέσει να καταστεί πιο λειτουργική η τήρηση του αλιευτικού κώδικα και κατανοητή η ανάγκη εποπτείας και αξιολόγησης της κατάστασης των λιμνοθάλασσιων, λιμναίων και ποτάμιων συστημάτων της περιοχής. Αρωγό της προσπάθειας αυτής αποτελούν τα Σχέδια Διαχείρισης της Προστατευόμενης Περιοχής.

Τις εργασίες της ημερίδας θα ανοίξει ο Πρόεδρος του Φορέα, κ. Περγαντής Φώτης, ενώ ειδικές εισηγήσεις θα κάνουν, οι κ.κ Κατσέλης Γεώργιος αναπληρωτήςκαθηγητής της του Τμήματος Τεχνολογίας Αλιείας – Υδατοκαλλιεργειών, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Σακιριανός Γιάννης Λιμενάρχης Μεσολογγίου, Παρπούρα Άλκηστις Ιχθυολόγος Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, Θωμάς Αράπης Βιολόγος, MSc Conservation, Πρόεδρος Αρχέλων και Διαχειριστής ΑΤΕΠΕ, Κουρκουμέλης Γιάννης, Πρόεδρος Συνδέσμου Υδατοκαλλιεργητών Ν. Αιτωλοακαρνανίας.
Επίσης θα προβληθεί ντοκιμαντέρ με τίτλο «Περιουσία μας ο πλούτος της θάλασσας» το οποίο διαπραγματεύεται την σχέση επαγγελματιών ψαράδων και θαλάσσιων χελωνών, θα διανεμηθούν πληροφοριακά έντυπα του Φορέα Διαχείρισης για την θαλάσσια χελώνα caretta caretta και την ορθιθοπανίδα του Εθνικού Πάρκου ενώ στην είσοδο της εκδήλωσης θα παρουσιασθούν ζωγραφιές μαθητών του Εθνικού Πάρκου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.