Χωρίς ρητή αναφορά στην Αιτωλοακαρνανία η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ για τα σκουπίδια του Πύργου

Aν και στο τύπο της Ηλείας μετά τη σύσκψη των φορέων της περιοχής με την ηγεσία του Υπ. Εσωτερικών υπήρξαν αναφορές για μεταφορά απορριμμάτων του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας στους ΧΥΤΑ Παλαίρου και Στράτου στην επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών δεν υπάρχει ρητή αναφορά στην Αιτωλοακαρνανία.

Βεβαίως η απόφαση για μεταφορά άπαξ 1500 τόνων σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Στράτου είναι ειλημμένη και απομένει η σύναψη της προγραμματικής σύμβασης για να ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από την ανακοίνωση του ΥΠΕΣ γίνεται σαφές ότι οι φορείς της Ηλείας δεν πέτυχαν την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που να υποχρεώνει του ΧΥΤΑ σε Αιτωλοακαρνανία και Αχαία να δεχθούν σκουπίδια από την Ηλεία.

Το Υπουργείο Εσωτετικών στην ανακοίνωσή του περιορίζεται στο να καλέσει “να υπάρξει κατανόηση, επίδειξη αλληλεγγύης και έμπρακτη συνδρομή των ΦΟΔΣΑ Δυτικής Ελλάδας που διαθέτουν ΧΥΤΑ για την άμεση άρση του αδιεξόδου, με αποδοχή της μεταφοράς των συσσωρευμένων απορριμμάτων και υλοποίηση των σχετικών προγραμματικών συμβάσεων”. Ακόμη στην ανακοίνωση υπάρχει μια αναφορά που μοιάζει μάλλον με ευχολόγιο, αν αναλογιστεί κανείς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετοί ΧΥΤΑ σε Αιτωλοακαρνανία και Αχαία. “Με δεδομένη την απαράδεκτη διαμορφωμένη κατάσταση να γίνει άμεσα η μεταφορά των συσσωρευμένων απορριμμάτων σε περισσότερους ΧΥΤΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας και ανάληψη των κατά νόμο υποχρεώσεων από τους δήμους. Προς τούτο υπάρχει και θα υπάρξει αμέριστη υποστήριξη των Υπουργείων καθώς και η υποστήριξη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Δυτικής Ελλάδας” αναφέρεται.