Παπαναστασίου : Καταργούν την αυτοτέλεια των δήμων [HDvideo]

Kραδαίνοντας το ΦΕΚ με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων των δήμων ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου παραχώρησε σήμερα έκτακτη συνέντευξη Τύπου ανακοινώντας το κλείσιμο του δήμου αύριο κατά την ώρα που η ΠΝΠ θα περνά από την ολομέλεια της Βουλής. Ο δήμαρχος Αγρινίου και πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος διευκρίνισε αρχικά πως πρόκειται για τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, που αφορούν τρέχοντα λειτουργικά έξοδα, για καύσιμα κλπ, συν δύο μισθούς των υπαλλήλων των δήμων και όχι τα αποθεματικά.

“Σαφώς και θέλουμε να σωθεί η Πατρίδα. Αλλά δεν μπορούν να παίρνουν από μακριά τις αποφάσεις για λογαριασμό εκείνων που είναι κοντά στον πολίτη και τον στήριξαν στα δύσκολα. Δεν είναι ότι μας παίρνουν τα λεφτά, όπως λένε διάφοροι. Πρόκειται για κάτι που καταργεί την αυτοτέλεια των δήμων, που είναι αντισυνταγματικό” ανέφερε ο Γ. Παπαναστασίου και πρόσθεσε “αντί να μας εντέλλουν, ας ερχόταν να κουβεντιάσουμε. Τα λεφτά από τα ταμειακά διαθέσιμα είναι τα χρήματα για τις άμεσες ανάγκες των δήμων τις επόμενες μέρες”.

Ακόμη ο Γ. Παπαναστασίου χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι ο αναπληρωτής Υπ. Οικονομικών στη συνάντησή του με την ΚΕΔΕ δεν γνώριζε αν η δέσμευση αφορά και τα έσοδα από τα ανταποδοτικά. “Θα έπρεπε να σκεφτούν ότι, όταν μας έδωσαν την εντολή ξημέρωνε και 21η Απριλίου!” είπε με νόημα και πρόσθεσε πως “το πλεόνασμα που είχαν μέχρι τώρα κατά 60% ήταν από την Αυτοδιοίκηση, τα υπουργεία έκαναν πολύ μικρότερη περικοπή δαπανών”. Μάλιστα ο Γ. Παπαναστασίου κατέληξε λέγοντας πως πρόκειται για εξαναγκασμό “δεν πρόκειται να πειθαρχήσουμε κι ας μας πάνε στα δικαστήρια για παράβαση καθήκοντος”.