Εντυπωσίασαν τα projects των φοιτητών του Αγρινίου το «Patras I.Q» [pics]

Oλοκληρώθηκε χθες η έκθεση «Patras I.Q», που είναι αφιερωμένη στην καινοτομία και στην έρευνα, με την συμμετοχή των projects που πραγματοποιούν φοιτητές του τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (ΔΠΦΠ) που εδρεύει στο Αγρίνιο υπό την καθοδήγηση του αναπλ. καθηγητή Μαθηματικής Προσομοίωσης Περιβαλλοντικών Συστημάτων του Τμήματος Φραγκίσκου Κουτελιέρη.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια οικολογική ιδέα για δύο οχήματα αστικής χρήσης, που δεν αποκλείεται στον μέλλον να χρησιμοποιηθούν και στην μαζική παραγωγή, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει ενδιαφέρον από ιδιώτη που θα θελήσει να εκμεταλλευτεί την ιδέα.

Η μια εκδοχή της ιδέας αφορά ένα ηλιακό τρίκυκλο, που κινείται χάρις τα φωτοβολταϊκά πάνελ που φέρει. Το όχημα μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως 30χλμ/ώρα και χάρις τις δυο μπαταρίες του μπορεί να διανύσει περίπου 32 χλμ σε συνθήκες πόλης και χωρίς φόρτιση. Πράγμα που το καθιστά ιδανικό για τη συνήθη χρήση εντός πόλης, και χωρίς να υπολογίσει κανείς το μηδενικό κόστος κίνησης και τους μηδενικούς ρύπους! Το όχημα είναι τρίκυκλο καθώς απαιτήθηκε επιπλέον χώρος για την τοποθέτηση των πάνελς στον πίσω άξονα. Σε αυτό το σημείο υπάρχει μια ακόμη σημαντική καινοτομία : το σύστημα της πίσω ανάρτησης αρθρώνεται σε ένα ειδικά κατασκευασμένο άξονα και ελέγχεται από δυο αμορτισέρ, δίνοντας έτσι ανεξαρτησία στην πίσω ανάρτηση του οχήματος. Τέλος αντί για σέλα το όχημα «φορά» ένα ειδικά σχεδιασμένο και κατασκευασμένο δερμάτινο κάθισμα, παρέχοντας μεγαλύτερη άνεση.

Η δεύτερη εκδοχή αφορά ένα διθέσιο όχημα τύπου buggy, που και αυτό κινείται αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια έχοντας αντίστοιχα οικολογικά οφέλη, χάρις τα 10 εύκαμπτα φωτοβολταϊκά πάνελς, που διαθέτει. Το όχημα μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα μεγαλύτερη των 60 km/h και να φορτίζει τις μπαταρίες του εν κινήσει. Διαθέτει δυο ηλεκτροκινητήρες 1500 Watt και τέσσερις μπαταρίες των 12V/100Αh, που του χαρίζουν αυτονομία άνω των 50 km. Τέλος διαθέτει ανεξάρτητη πίσω ανάρτηση για μεγαλύτερη άνεση.