Οφειλέτες και ευνοημένοι των μειώσεων

Την μείωση των τελών των κοινοχρήστων χώρων αποφάσισε πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου. Στους κοινόχρηστους χώρους του Αγρινίου και του Αγίου Κωνσταντίνου η μείωση κυμαίνεται από 20% έως 40%. Βέβαια θα πρέπει να έχουμε υπ’όψιν μας ότι, όταν μιλάμε για τέλη κοινοχρήστων χώρων, το “χοντρό παιχνίδι” έχει να κάνει με την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε πλατείες και πεζοδρόμους.

Όταν βέβαια στις μέρες μας ακούει κανείς για μειώσεις σε τέλη, λογικό είναι να ηχεί ευχάριστα η είδηση. Όμως η σύγκριση με την τιμολογιακή πολιτική του δήμου και της νέας δημοτικής αρχής σε άλλα τέλη είναι καταλυτική. Μόνο 5% μειώθηκαν τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ενώ αντίστοιχη ήταν η μείωση και στα τέλη ύδρευσης. Τελικά για να δει κάποιος την ευαισθησία του δήμου Αγρινίου πρέπει να έχει καφετέρια… Οι μεγάλες μειώσεις στα τέλη των κοινοχρήστων χώρων «έγιναν για να μην υπάρχει άλλοθι για τις οφειλές από κανέναν και να πληρώνουν όλοι». Και αυτό είναι το μεγάλο θέμα της όλης υπόθεσης. ΠεζόδρομοςΥπάρχουν οφειλές επαγγελματιών προς το δήμο Αγρινίου ακόμη και από την προμνημονιακή εποχή. Υπάρχουν επίσης επαγγελματίες του χώρου που δεν έχουν πληρώσει σχεδόν ποτέ… Αν λάβουμε υπ’όψιν και τις προεκλογικές καταγγελίες του νυν δημάρχου υπήρχαν και “τέλη ημετέρων που δεν εισπράττονται”. Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κανείς, γιατί δεν υπάρχει μια επίσημη ενημέρωση για τις οφειλές αυτές, αλλά το σημαντικότερο γιατί οι οφειλές αυτές δεν έχουν πάει ήδη στην Εφορία, όπως το επόμενο διάστημα θα πάνε τα ανείσπρακτα από την ύδρευση… Είναι εκπληκτική η διαχρονική εύνοια που τυγχάνουν από το δήμο Αγρινίου οι καφετεριούχοι. Είναι χαρακτηριστικό στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ακούσαμε για οφειλές που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ της εταιρείας που ενοικιάζει το «Δημοτικό Καφενείο» της Πλατείας Δημοκρατίας (μικρή σημασία έχει που δεν πληροφορηθήκαμε το ακριβές ποσό, που την ώρα της συνεδρίασης δεν ήταν διαθέσιμο), όμως δεν ακούσαμε πως ο δήμος θα εισπράξει τα οφειλόμενα και πως θα προστατεύσει τα συμφέροντά του ασκώντας (αν προτίθεται να το κάνει) όλα τα ένδικα και νόμιμα μέσα.

Ο δήμος Αγρινίου επί σειρά ετών δείχνει ανοχή στην συγκεκριμένη επαγγελματική τάξη. Όταν όμως μιλάμε για την πολιτική των τελών δεν θα πρέπει να υπάρχουν πατρίκειοι και πληβείοι, κάποιοι που χρωστάνε και βλέπουν μεγάλες μειώσεις και κάποιοι που βλέπουν τις μειώσεις με το σταγονόμετρο, κάποιοι που πληρώνουν και κάποιοι που δεν πληρώνουν (σχεδόν) ποτέ, “ημέτεροι” και μη. Καιρός να εξαντληθεί η αυστηρότητα προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια με τους απλήρωτους λογαριασμούς του νερού…

Δ.Π