Τελική συμφωνία – πακέτο αναζητά τώρα η κυβέρνηση

Θέλει λύση μέσα στο Μάιο
Αλλαγή πλεύσης φαίνεται να υπάρχει στην κυβέρνηση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αναζητά πλέον μια συνολική, τελική συμφωνία η οποία θα εξασφαλίζει τη χώρα για όλο το 2015 και μέχρι το 2016 και με την οποία θα ανοίγει παράλληλα και η συζήτηση για τη μείωση του ελληνικού χρέους το οποίο δεν θεωρείται βιώσιμη.

Ο νέος αυτός στόχος που βάζει η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως συνιστά και εγκατάλειψη της επίτευξης μόνο μιας ενδιάμεσης συμφωνίας- γέφυρας στο πλαίσιο που είχε περιγραφεί και ζητηθεί από την Αθήνα και πάνω στο οποίο είχε εργαστεί με τους δανειστές. Ουσιαστικά, όπως αναφέρουν πληροφορίες, το Μαξίμου θέλει να συζητηθεί πακέτο η ενδιάμεση συμφωνία και η τελική συμφωνία που κανονικά θα συζητείτο με το τέλος της παράτασης της δανειακής σύμβασης στα τέλη Ιουνίου. Την Κυριακή σε συνεδρίαση της Εθνικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, συζητούνταν όλες οι εξελίξεις αλλά και η νέα γραμμή που χαράσσει η κυβέρνηση.Την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά νέο κύκλο επαφών με τους επικεφαλής του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν μέσα στην εβδομάδα στο πλαίσιο μιας ακόμη προσπάθειας να δοθεί πολιτική λύση στις πιέσεις που ασκούνται σε τεχνοκρατικό επίπεδο, προς την εθνική αντιπροσωπεία, για αποδοχή των ομαδικών απολύσεων, μειώσεις συντάξεων και μισθών και μη επαναφορά των ΣΣΕ.

Οι νέες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού έρχονται μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο Brussels Group και ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να ενημερώσουν τους πολιτικούς τους προϊσταμένους για το περιεχόμενο αυτών, τα σημεία σύγκλισης αλλά και τα σημεία τριβής προκειμένου να ληφθούν και οι απαραίτητες αποφάσεις. Οι συζητήσεις στο Brussels Group επαναλαμβάνονται τη Δευτέρα, ενώ ζητούμενο για το Μαξίμου είναι η σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup που θα ξεμπλοκάρει τη ροή χρηματοδότησης προς την Αθήνα, στην οποία τα ταμεία αδειάζουν.

Μάλιστα εάν δεν υπάρξει αποκατάσταση της ρευστότητας έως τις 11 Μαΐου, πληροφορίες αναφέρουν πως οι οι δανειστές έχουν ειδοποιηθεί από την Αθήνα, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να πληρώσει την δόση του ΔΝΤ στις 12 Μαΐου αφού προτεραιότητα αποτελεί η καταβολή μισθών και συντάξεων.Σε πρώτη φάση πάντως η κυβέρνηση ευελπιστεί σε μια χαλάρωση της ασφυξίας που υφίσταται με μια νέα απόφαση της ΕΚΤ, το ΔΣ της οποίας συνεδριάσει την Τετάρτη, το οποίο εκτιμάται πως θα επιτρέψει την περαιτέρω χρηματοδότηση της χώρα μέσω εντόκων γραμματίων.

Σε ό,τι αφορά δε τις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση φέρεται να έχει δηλώσει κατηγορηματικά στους δανειστές πως δεν πρόκειται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο με μέτρα εάν δεν υπάρξει προηγουμένως συμφωνία και ο πρωθυπουργός- σύμφωνα με πληροφορίες- έχει δώσει εντολή να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο και να επανέλθει μόνο εφόσον υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία.

πηγή : huffingtonpost.gr