Δημόσιες οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής για τα μνημόνια

Δημόσιες, θα είναι, εκτός απροόπτου, οι συνεδριάσεις της νεοσυσταθείσας «Εξεταστικής Επιτροπής για την διερεύνηση και διαλεύκανση των συνθηκών και των ευθυνών που οδήγησαν στην υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστών των μνημονίων». Μάλιστα, όπως σημείωσε η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι εργασίες της Επιτροπής θα μεταδίδονται και από το Κανάλι της Βουλής. «Ολα στο φως. Να αποφευχθεί η παραπληροφόρηση που συνόδευε, κατά το παρελθόν, τις “κλειστές” συνεδριάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Την τελική απόφαση ως προς το ανοιχτό ή κεκλεισμένων των θυρών χαρακτήρα των συνεδριάσεων, θα λάβουν τα μέλη της Επιτροπής τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα στις 14 Μαΐου, όπως είπε ο κ. Δημ. Βίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) που σήμερα το απόγευμα, στη σύντομη διάρκειας εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής, εξελέγη πρόεδρός της. Αντιπρόεδρος και Γραμματέας της Επιτροπής εξελέγησαν οι επίσης βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη και Νεκτ. Σαντορινιός. Ο κ. Βίτσας, πάντως, τάχθηκε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των συνεδριάσεων, με τον κ. Α. Λοβέρδο (ΠΑΣΟΚ) να δηλώνει πως κατ’ αρχήν συμφωνεί πολιτικά με μια τέτοια εξέλιξη.Ωστόσο, ο κ. Χαρ. Αθανασίου εξέφρασε επιφυλάξεις σημειώνοντας ότι η λειτουργία της Επιτροπής είναι αντίστοιχη μιας ανακριτικής αρχής, οπότε εγείρονται ερωτήματα αναφορικά με το δημόσιο ή μη της λειτουργίας της.

Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος σημείωσε πως η έρευνα θα φθάσει «ως το κόκκαλο» χωρίς ωστόσο να υπάρχει πρόθεση «στοχοποίησης» του οποιουδήποτε προσώπου, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως «πρόσωπα-κλειδιά» θα πρέπει να κληθούν στην Επιτροπή, από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις. Ερωτηθείς αν μεταξύ αυτών είναι και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Βίτσας απέφυγε να το αποκλείσει ως ενδεχόμενο.Σημειώνεται ότι η κα Κωνσταντοπούλου ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής σχετικά με την πρόθεσή της να τους παρασχεθούν όλα εκείνα τα στοιχεία και η βοήθεια στην κατεύθυνση του να είναι ουσιαστική και σε βάθος η διερεύνηση της υπόθεσης. Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε ότι θα αποστείλει άμεσα όλες εκείνες τις δικογραφίες που αφορούν τη συγκεκριμένη υπόθεση και βρίσκονται στη Βουλή.

πηγή : kathimerini.gr