Εγκαινιάστηκαν οι Εθελοντικοί Πυροσβεστικοί Σταθμοί σε Γαβαλού και Παραβόλα [HDvideo + pics]

εθελοντές πυροσβέστες
Πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα εγκαίνια των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Σταθμών στη Γαβαλού Μακρυνεία και στη Παραβόλα. Η ίδρυση των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Σταθμών σε Γαβαλού και Παραβόλα αλλάζει τα δεδομένα της πυρασφάλειας της περιοχής της Τριχωνίδας, της προστασίας του όρους Αρακύνθου και της ορεινής Τριχωνίδας, καθώς θα συμβάλλει τα μέγιστα στο τομέα πρόληψης και καταστολής δασικών πυρκαγιών και τυχόν άλλων φυσικών καταστροφών.Οι Σταθμοί θα λειτουργούν υπό την εποπτεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου, όπως προβλέπεται στις διατάξεις του Ν. 4029/2011 οι οποίες αφορούν στην ίδρυση, προαγωγή Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, τις αρμοδιότητές τους και στο θεσμό του Εθελοντή Πυροσβέστη.

Δείτε στην webtv του myagrinio.gr στιγμιότυπα από τα εγκαίνια

Υπενθυμίζεται ότι για τη λειτουργία των Σταθμών σε Παραβόλα και στην Γαβαλού το Πυροσβεστικό Σώμα παραχώρησε στο Δήμο Αγρινίου τρία πυροσβεστικά οχήματα τον Οκτώβριο του 2013. Ωστόσο η γραφειοκρατία και καθυστέρηση στη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ για τη λειτουργία των Σταθμών καθυστέρησε την ίδρυσή τους. Οι Εθελοντικοί Πυροσβεστικοί Σταθμοί στελεχώνονται από 3 μόνιμους Πυροσβέστες και 50 περίπου εθελοντές και εθελόντριες Πυροσβέστες ηλικίας από 18 έως 35 ετών. Οι εθελοντές που στελεχώνουν τους Σταθμούς εκπαιδεύτηκαν και πιστοποιήθηκαν στο αντικείμενο του πυροσβεστικού έργου που πρόκειται να αναλάβουν από Αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου. Προβλέπεται οι Εθελοντικοί Πυροσβεστικοί Σταθμοί να λειτουργούν επί 24 ώρου βάσεως, 365 ημέρες το χρόνο.

Ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου ευχαρίστησε τους εθελοντές για την προσφορά τους, αλλά και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου για την πολύτιμη βοηθειά της. Από την πλευρά του ο διοικητής της Π.Υ. Αγρινίου Χριστόφορος Μπόκας στάθηκε στην αρωγή της Πολιτείας για τη λειτουργία των Σταθμών και τόνισε πως αυτή θα βοηθήσει στην έγκαιρη επέμβαση των δυνάμεων σε περιπτώσεις συμβάντων, στη διατήρηση του δασικού πλούτου της περιοχής, στην ασφάλεια των πολιτών αλλά και στην προάσπιση της περιουσίας τους.Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθησαν ο Περιφερειάρχης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Δυτικής Ελλάδας, ο αντιδήμαρχος Αγρινίου Νίκος Καζαντής, ο Διοικητής του 2/39 Σ.Ε Μεσολογγίου, ο Διοικητής του Α.Τ Γαβαλούς, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γαβαλούς και κάτοικοι της περιοχής.