H όπερα “Οι δύο Φόσκαρι” από τη Βυρωνική Εταιρία Μεσολογγίου

Στο πλαίσιο του 10ου Διεθνούς Φοιτητικού Βυρωνικού Συνεδρίου
Στο πλαίσιο του προγράμματος του 10ου Διεθνούς Φοιτητικού Βυρωνικού Συνεδρίου (22-27 Μαίου 2015) την Δευτέρα 25 Μαίου και ώρα 8 το βράδυ, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση όπερας ”Οι δύο Φόσκαρι” (I DUO FOSCΑRI) του G. VERDI, βασισμένη στην ιστορική τραγωδία του Λόρδου Βύρωνα ”THE TWO FOSCARI”, με εκτενή αποσπάσματα σε μορφή αναλογίου με πιάνο και συμμετέχουν οι μονωδοί:
Κωστής Ρασιδάκης Βαρύτονος, Σοφία Κυανίδου Σοπράνο, Δημήτρης Ναλμπάντης Τενόρος, Μιχάλης Κατσούλης Μπάσος. Στο πιάνο ο Μιχάλης Παπαπέτρου. Υπεύθυνος προετοιμασίας παράστασης: Βαγγέλης Χατζησίμος, Τενόρος Πρωταγωνιστής Ε.Λ.Σ.Ι DUE FOSCARI (Οι δύο Φόσκαρι)
Τρίπρακτη λυρική τραγωδία βασισμένη στο ιστορικό δράμα του Λόρδου Βύρωνα Οι δύο Φόσκαρι (Τhe Two Foscari, 1820).

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του 10ου Διεθνούς Φοιτητικού Βυρωνικού Συνεδρίου

ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Στις 3 Νοεμβρίου 1844 στο θέατρο Argentinaτης Ρώμης.
Μουσική G. Verdi (Τζουζέππε Βέρντι)
Λιμπρέτο Francesco Maria Piave (Φραντζέσκο Μαρία Πιάβε).

Υπόθεση:
Ο Γιάκοπο Φόσκαρι, γιος του Δόγη της Βενετίας, έχει εξοριστεί δύο φορές, μία για διαφθορά και μία για συμμετοχή στη δολοφονία του Ντονάτο, μέλους του συμβουλίου των Δέκα. Έχει ανακληθεί από την δεύτερη εξορία του για να ανακριθεί για την βαριά κατηγορία της προδοσίας. Όταν αρχίζει η όπερα είναι ανάμεσα στις δύο ανακρίσεις με βασανιστήρια. Το συμβούλιο αποφασίζει να τον καταδικάσει σε τρίτη εξορία, αυτή τη φορά ισόβια. Ο πατέρας του αναγκάζεται, συντετριμμένος, να υπογράψει την καταδίκη. Το πατριωτικό πνεύμα του Γιάκοπο δεν μπορεί να υποφέρει μια τέτοια καταδίκη και πεθαίνει από την θλίψη. Με εντολή του Συμβουλίου ο Δόγης παραιτείται και ενώ η καμπάνα χτυπά για την εκλογή του νέου Δόγη ο γέρος Φόσκαρι πέφτει νεκρός. Το έργο του Μπάϋρον αποτέλεσε ένα σημείο ενδιαφέροντος για τον Βέρντι μια και διαπραγματεύεται το θέμα που διατρέχει όλη τη δημιουργία τού συνθέτη μέχρι τα γερατειά του: η εξουσία, ο άνθρωπος που φέρει την εξουσία, πώς η εξουσία αυτή συνθλίβει τον “δυνατό”.