Είναι αργά για μεγαλοστομίες

Του Δημήτρη Παπαδάκη
Για το σκηνικό με την Κωνσταντοπούλου και τον αστυνομικό ειπώθηκαν τόσα πολλά. Η σωστή αποτίμηση του περιστατικού μπορεί να γίνει μόνο αν συνεκτιμήσει κανείς το διάλογο της Κωνσταντοπούλου με το δημοσιογράφο την επόμενη μέρα. Η Κωνσταντοπούλου εκεί εξήγησε ότι ο διάλογός της με τον αστυνομικό αποσκοπούσε στο να δείξει ότι “αυτό το κοινοβούλιο είναι φιλικό προς το λαό”… Με τη μαεστρία του λαϊκιστή η Κωνσταντοπούλου έβαλε στο μίξερ κάποια σωστά πράγματα (το δικαιώμα να διαδηλώνεις κανείς, την φορολογική και όχι μόνο ασυλία που απολάμβανουν τα κανάλια) με την χοντρή “πατάτα” ότι “αυτό το κοινοβούλιο είναι φιλικό προς το λαό”…

Υποθέτω πως ένα κοινοβούλιο και η “φιλικότητά” του δεν κρίνεται από το αν έχει σε αυτό την πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ, αλλά από τους νόμους που ψηφίζει. Το παρόν κοινοβούλιο ακόμη τουλάχιστον δεν είναι τόσο φιλικό όσο θέλει να πιστεύει η Κωνσταντοπούλου και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντιπαρέρχομαι το γεγονός ότι η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε κατά παράβαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής (η ανακoίνωση δεν έγινε “πέντε πλήρεις ημέρες πριν από την oριζόμενη σ’αυτήν ημερoμηνία ψηφoφoρίας”). Η παραβίασή τους δεν πια γεγονός, το συνηθίσαμε από τους προηγούμενους. Στο δια ταύτα, νομοσχέδιο πρώτο “για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης” 250εκατ. ευρώ. Ο Γιούνκερ στις 9 Μαρτίου ανακοίνωσε 2 δισ. για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, αλλά δεν μάθαμε ποτέ τι απέγιναν, αφού φαίνεται τα λεφτά του Γιούνκερ είναι “κακά”… Φιλικότητα λοιπόν όσο πατάει η γάτα… Νομοσχέδιο δεύτερο για την οικονομία και τις 100 δόσεις, μεγάλοι οφελειμένοι (ένεκα της οικονομικής ασφυξίας και της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου που δεν είχε μπει “σε ράγες”) οι μεγαλοοφειλέτες… Αποτέλεσμα : αδικία! Νομοσχέδιο Υπ. Δικαιοσύνης : η ιστορία με τα βραχιολάκια για χάρη του Ξηρού, αποτέλεσμα να “τσινάνε” οι Αμερικάνοι, που ο ΣΥΡΙΖΑ μας έλεγε ότι εκεί έχει συμμάχους κατά της λιτότητας της Μέρκελ. Νομοσχέδιο για ΕΡΤ : κερδισμένοι οι Καλφαγιάννηδες. Νομοσχέδιο Κατρούγκαλου : κερδισμένοι οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ και όσοι απολύθηκαν μέσω διαθεσιμότητας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτα φιλικό για το λαό, παρά μόνο για συγκεκριμένες ομάδες – κάστες. Οι πληστειριασμοί πρώτης κατοικίας συνεχίζονται ακόμη κανονικά στα Πρωτοδικεία όλης της χώρας. Άνεργοι, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες και συνταξιούχοι δεν είδαν τίποτε καλό ακόμη… Είναι νωρίς για μεγαλοστομίες, Ζωή.

Και δυστυχώς για το ΣΥΡΙΖΑ είναι και αργά για μεγαλοστομίες, αφού η βουλή αυτή αργά ή γρήγορα θα κληθεί να ψηφίσει κάποια μέτρα. Ας ελπίσουμε να μην είναι τόσο επώδυνα που αναγκάσουν τη Ζωή να ζητήσει από την Αστυνομία να ξαναμπούν τα κάγκελα.