Αδικίες με τόκο

Του Δημήτρη Παπαδάκη
Η χώρα στερεύει από ρευστό και η Βουλή μοιράζει άτοκα δάνεια στους βουλευτές. Και δεν είναι μόνο αυτό που είδε τις τελετυταίες μέρες το φως της δημοσιότητας, το αίτημα 12 βουλευτών για δάνεια από το «Ταμείο Αλληλοβοήθειας» των βουλευτών. Η ιστορία αυτή έχει βάθος… Μόνο η προηγούμενη βουλή εν μέσω σκληρής λιτότητας και μνημονίων μοίρασε άτοκα δάνεια σε 60 νυν και 40 πρώην βουλευτές.

Το “Ταμείο” των βουλευτών δημιουργήθηκε από την παρακράτηση 50 ευρώ μηνιαίως στους μισθούς των βουλευτών και 75 ευρώ μηνίαιως από τους μισθούς των ευρωβουλευτών. Τα έσοδα του Ταμείου πάντως συμπληρώνονται και από τον Προϋπολογισμό της Βουλής. Μόνο για το 2013 η επιχορήγηση έφτασε τις 200.000 ευρώ. Φανταστείτε τι επιχορήγησε δίνονταν τα παλιά καλά χρόνια, προ μνημονίων. Έχουμε ξεκάθαρα να κάνουμε με ένα ακόμη βουλευτικό προνόμιο.

Ειλικρινά θα ήθελα να ξέρω πως αντιδρούν στο άκουσμα όλων αυτών, ενδεικτικά αναφέρω το παράδειγμα, οι χοιροτρόφοι που το 2007, λόγω της παγκόσμιας έκρηξης στην τιμή των σιτηρών και των ζωοτροφών, πήραν με την εγγύηση του δημοσίου και έλαβαν άλλα με υποθήκευση περιουσιακών στοιχείων άτοκα δάνεια για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Τα… άτοκα δάνεια μετατράπηκαν στην πορεία σε έντοκα με παράταση στην εξόφληση… Τώρα που τα δάνεια αυτά πέρασαν στην “κακή” Αγροτική που βρίσκεται υπό εκκαθάριση, οι εισπρακτικές εταιρείες τους ζητούν -με τον τρόπο που αυτές ξέρουν καλά- μέσα σ’ αυτό το οικονομικό κλίμα την αποπληρωμή τους…