Απένταξη για το ποδηλατόδρομο στον Αϊ Γιάννη Ρηγανά λόγω overbooking

Και σχεδιασμών στα τυφλά
H κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμου και πεζοδρόμων στη θέση «Ρουπακιάς» μέχρι τον Αϊ Γιάννη Ρηγανά, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ που ο δήμος Αγρινίου είχε εντάξει στο ΕΣΠΑ, τελικώς απεντάχθηκε με απόφαση της νέας ηγεσίας του Υπ. Εσωτερικών. Η επίσημη αιτιολογία για την απένταξη, όπως καταγράφεται στη απόφαση που παρατίθεται στην συνέχεια είναι το overbooking του ΕΣΠΑ, ελληνιστί η υπερδέσμευση πόρων στο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας που μέχρι πρόσφατα ανέρχονταν στο 170% του προγράμματος.

Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Το συγκεκριμένο έργο πέρα από τις αιτιάσεις για την φιλοσοφία να “εξοβελιστούν” οι ποδηλάτες σε ένα προάστιο της πόλης, είχε διάφορα άλλα προβλήματα με βασικότερο όλων το γεγονός ότι έτεμνε το υπό κατασκευή έργο από το Υπ. Υποδομών Αγρίνιο – Καρπενήσι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το έργο να μην συμβασιοποιηθεί ποτέ! Την εγκληματική αυτή προχειρότητα είχε αναδείξει το ΑγρίνιοCulture.gr με δημοσίευμά του από το καλοκαίρι του 2013. Σημειώναμε τότε ότι “το έργο αυτό κατέχει ένα σημαντικό ρεκόρ… ταχύτητας! Στις 26 Ιουνίου 2013 η οικονομική επιτροπή του δήμου Αγρινίου αποφάσισε (δείτε εδώ) να αναθέσει τη μελέτη του έργου σε ιδιώτη μελετητή. Μόλις 19 μέρες μετά (!!!) το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με απόφαση του υπ. Εσωτερικών (δείτε εδώ). Αυτή η… υπερηχητική ταχύτητα της όλης διαδικασίας, ανατρέπει όσα ξέραμε για τις χρονοβόρες διαδικασίες του ΕΣΠΑ και την ενδελεχή αξιολόγηση που απαιτεί για το αν υπάρχουν ώριμες μελέτες, ώστε ένα έργο να ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Από πλείστα άλλα παραδείγματα ξέρουμε ότι η σύνταξη και μόνο μιας μελέτης μπορεί -ανάλογα με το έργο- να απαιτήσει ακόμη και κάποιους μήνες, επί του προκειμένου όμως, η σύνταξη της μελέτης και όλα τα ενδιάμεσα στάδια μέχρι την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ κράτησε μόνο 19μέρες…”

Σχεδιασμοί στο γόνατο και εμπαιγμός
Πλέον μετά την οριστική απένταξη του έργου μπαίνει και η “σφραγίδα” στην εκτίμηση η προηγούμενη δημοτική αρχή Αγρινίου επιχείρησε σε περιπτώσεις όπως αυτή μια επικοινωνιακή διαχείριση του ΕΣΠΑ με σωρηδόν εντάξεις έργων που ήταν σχεδιασμένα στο κυριολεκτικά στο γόνατο. Χαρακτηριστικό του εμπαιγμού της δημοτικής αρχής Μοσχολιού είναι ότι στις 29/1/2014 ο τέως δήμαρχος στον απολογισμό του σημείωνε (δείτε εδώ) ότι “Αγωνιστήκαμε για τη δημοπράτηση των 7 πρώτων χιλιομέτρων του δρόμου Αγρίνιο – Καρπενήσι”… Τελικά αποδεικνύεται σήμερα ότι δεν είχε ιδέα από που θα περάσει ο δρόμος Αγρίνιο – Καρπενήσι. Διαφορετικά δεν θα σχεδίαζε το ποδηλατόδρομο να τέμνει μια νέα εθνική οδό.

Εντωμεταξύ στην παρούσα φάση κανείς δεν είναι σε θέση να ξέρει με ασφάλεια αν το έργο του ποδηλατοδρόμου -με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στη χάραξη- είναι δυνατόν να θεωρηθεί επιλέξιμο και να ενταχθεί στο επόμενο ΕΣΠΑ.