Αγρίνιο – Καρπενήσι : Γνώριζαν τη χάραξη του δρόμου από το 2001! [έγγραφα]

Αποκαλυπτικό έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ εκθέτει την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας και το δήμο Αγρινίου διαχρονικά
Ουδεμία ουσιαστική παρέμβαση στο Υπουργείο

Για την βελτίωση της μελέτης – χάραξης του δρόμου Αγρίνιο-Καρπενήσι συζήτησε χθες το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου, μετά από αίτημα 104 κατοίκων την περιοχής Ρουπακιάς που θίγονται οι ιδιοκτησίες τους. Πρόκειται για τη χάραξη των πρώτων επτά χιλιόμετρων του δρόμου Αγρίνιο-Καρπενήσι, ουσιαστικά δηλαδή, για την παράκαμψη του Αγρινίου και της Καμαρούλας. Μια χάραξη όμως και μια μελέτη που δημιουργεί αρκετά προβλήματα στις ιδιοκτησίες και το σημαντικότερο είναι ότι καταστρέφει κόβοντας στα δυο ένα αναπτυσσόμενο προάστιο του Αγρινίου.

απάντηση Υπουργείου Ωστόσο η συγκεκριμένη υπόθεση όπως αποκαλύπτει σήμερα το ΑγρίνιοCulture.gr παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και πρώην η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας γνώριζε από το 2001 την Απόφαση Προέγκρισης Χωροθέτησης της Οδού για την οποία είχε δώσει θετική γνωμοδότηση. Αυτό προκύπτει από την αλληλογραφία του δήμου Αγρινίου και του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ κατά το έτος 2008, όταν ο δήμος Αγρινίου ζήτησε με έγγραφό του τη μετατόπιση του δρόμου προς τα νότια. Αυτό ήταν το μόνο ουσιαστικά αίτημα του δήμου, ένα αίτημα που προέκυψε χωρίς απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής και “με εντολή δημάρχου”… Φυσικά προκύπτουν ευθύνες και για την τότε διοίκηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας (Σταμάτης) και για τις μετέπειτα διοικήσεις μέχρι το 2009, οπότε και δόθηκαν οι υπόλοιπες αδειοδοτήσεις στο έργο (Σώκος) για το γεγονός ότι πέρασαν το θέμα κυριολεκτικά στο ντούκου… Και φυσικά τεράστιες είναι και οι ευθύνες των δημοτικών αρχών Αγρινίου (Σώκος και Μοσχολιός) όλης αυτής της περιόδου που ενώ γνώριζαν, δεν αντέδρασαν για να αποτρέψουν τους σχεδιασμούς του ΥΠΕΧΩΔΕ και δεν ενημέρωσαν τους πολίτες.

Η απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ στο αίτημα “με εντολή δημάρχου” της διευθύντριας των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Αγρινίου ήταν αρνητική και σαφέστατη : Ήρθατε κατόπιν εορτής, είπε εν ολίγοις το Υπουργείο. Και δεν είναι μόνο αυτό… Παρ’όλο που ήταν γνωστό ότι η χάραξη του δρόμου έθιγε ιδιοκτησίες δεκάδων κατοίκων της περιοχής και κατέστρεφε κόβοντας στα δυο ένα αναπτυσσόμενο προάστιο του Αγρινίου, ο δήμος δεν επιδίωξε ποτέ πάρει μια απόφαση για το θέμα σε επίπεδο δημοτικού συμβούλιου, ή να προβεί σε κάποια άλλους είδους παρέμβαση προς του Υπουργείο. Φυσικά αποδεικνύεται πλέον περίτρανα ότι φοβήθηκε να ενημερώσει για ένα τόσο σημαντικό θέμα τους πολίτες. Αντ’ αυτού υποβάθμισε το θέμα σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων δήμου και Υπουργείου. Φυσικά προκύπτουν μια σειρά από ερωτήματα, όπως για παράδειγμα γιατί δίνονταν από την Πολεοδομία Αγρινίου οικοδομικές άδειες σε μια περιοχή από την οποία επρόκειτο να περάσει ο δρόμος.

Επιπλέον ο τέως δήμαρχος Π. Μοσχολιός είναι διπλά έκθετος και για το έργο του ποδηλατοδρόμου μέχρι τον Αϊ Γιάννη Ρηγίνα (τελικά απεντάχθηκε), που η χάραξή του έτεμνε τον υπό κατασκευή οδικό άξονα Αγρίνιο – Καρπενήσι. Και αυτό γιατί ο Π. Μοσχολιός ισχυρίστηκε (δείτε στο βίντεο) στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ότι το έργο του δήμου σχεδιάστηκε “με ερωτήματα σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αδειοδοτηθεί και καμία δεν ενημέρωσε για τη χάραξη του δρόμου Αγρίνιο – Καρπενήσι”. Όμως από το υπηρεσιακό έγγραφο του δήμου Αγρινίου που αποκαλύπτει σήμερα το ΑγρίνιοCulture.gr και την απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ προκύπτει ξεκάθαρα, πως ο δήμος Αγρινίου γνώριζε τη χάραξη και το Υπουργείο αρνήθηκε τη μετατόπισή του νοτιότερα, επικαλούμενο τις χρονοβόρες διαδικασίες νέων μελετών και αδειοδοτήσεων αλλά και το γεγονός ότι το Γ’ ΚΠΣ, στο οποίο είχε ενταχθεί η μελέτη του έργου, έληγε σύντομα. Ο Π. Μοσχολιός (δείτε στο βίντεο) χαρακτήρισε “κεραυνό εν αιθρία” το πρόβλημα που προέκυψε με την χάραξη του ποδηλατοδρόμου…. Πράγματι είναι “κεραυνός εν αιθρία” να διαπιστώνει κανείς τόση αδιαφορία…

χάραξη Αγρίνιο Αγιος ΒλάσηςΌσον αφορά το μέλλον του έργου το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει η κατασκευή του δρόμου των 7,15χλμ να ξεκινήσει από την περιοχή του δρόμου Αγρινίου – Θέρμου μέσω Αβόρανης και συγκεκριμένα από την περιοχή των Lidl μέχρι την Καμαρούλα, μέχρι να βρεθεί μια λύση για το πρώτο τμήμα του έργου που διέρχεται από τον Ρουπακιά. Πάντως το ΑγρίνιοCulture.gr αποκαλύπτει σήμερα και έγγραφη απάντηση του Υπουργείου Υποδομών που δόθηκε πριν ένα χρόνο σε πολίτη του οποίου η ιδιοκτησία θίγεται και με το έγγραφο αυτό παραδέχεται την αναγκαιότητα τροποποιήσεων βελτιώσεων στο έργο με την υπάρχουσα χάραξη. Ίσως αυτό, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, να είναι πιο εφικτό σε σχέση με την μετατόπιση του δρόμου, παρ’ όλο που θα παραμένει το πρόβλημα σύνδεσης του συγκεκριμένου δρόμου με τη μελλοντική σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό.

Η απάντηση του Υπουργείου στο αίτημα του δήμου

Το αίτημα του δήμου Αγρινίου

Η επίμαχη αναφορά Μοσχολιού

Η απάντηση του Υπουργείο σε θιγόμενο ιδιοκτήτη
Απάντηση Υπουργείου σε Πολίτη 2