“Για το καλό σας πηγαίνετε σε ιδιωτική μονάδα τεχνητού νεφρού” [HDvideo]

– Περικοπή στις βάρδιες της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου Αγρινίου καταγγέλλουν οι νεφροπαθείς
– Αιμοκαθαρόμενοι καταγγέλλουν στην κάμερα του myagrinio.grότι στο νοσοκομείο τους προτρέπουν να… πάνε σε ιδιωτική μονάδα τεχνητού νεφρού

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου Αγρινίου βρίσκεται εδώ και πολλούς μήνες σε οριακή κατάσταση από τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει σε ιατρικό προσωπικό. Η Μονάδα κινδυνεύει να μείνει με μόλις ένα νεφρολόγο, αφού η σύμβαση της επικουρικής νεφρολόγου λήγει το επόμενο διάστημα, ταυτόχρονα όμως η Μονάδα επηρεάζεται και από τα γενικότερα προβλήματα του νοσοκομείου που τελευταίο διάστημα έχουν επιδεινωθεί, όπως για παράδειγμα η έλλειψη εφημερίας καρδιολόγου για περίπου 18 μέρες το μήνα… καθώς και η επίσχεση εργασίας των αποσπασμένων γιατρών από τα Κέντρα Υγείας στο νοσοκομείο, λόγω μη καταβολής των εφημεριών τους.

Οι νεφροπαθείς, που μίλησαν στην webtv του myagrinio.gr, καταγγέλλουν περικοπές στις βάρδιες της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, η οποία πλέον θα λειτουργεί κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο με μόνο μια πρωινή βάρδια κατά την οποία το προσωπικό της μονάδας θα κληθεί να εξυπηρετεί περισσότερους αιμοκαθαρόμενους. Κάτι που σύμφωνα με τους νεφροπαθείς σημαίνει ότι θα παραβιαστεί το όριο των δύο εώς τριών αιμοκαθαρόμενων ανά νοσηλεύτρια, που τίθεται από το νόμο. Και σα να μην έφτανε αυτή η κατάσταση, οι νεφροπαθείς καταγγέλλουν στην κάμερα του myagrinio.gr ότι από το νοσοκομείο τους “συστήνουν για το καλό τους” να απευθυνθούν για αιμοκάθαρση σε ιδιωτική μονάδα τεχνητού νεφρού στο Αγρίνιο.

Οι απαντήσεις που παίρνουν οι νεφροπαθείς στα όσα καταγγέλλουν, είναι ότι η σύμπτυξη στις βάρδιες είναι απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου Αγρινίου, πως θα κατανεμηθούν στις υπόλοιπες βάρδιες χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα και πως η περικοπή ήταν επιβεβλημένη για λόγους ασφαλείας των ιδίων. Πάντως οι νεφροπαθείς, με βάση όσα τους λέγονται από την μεριά του προσωπικού, ότι δηλαδή η λειτουργία της Μονάδας είναι επισφαλής από τη στιγμή που δεν υπάρχει καρδιολογική κάλυψη της Μονάδα για το μισό περίπου μήνα, εκφράζουν το φόβο ότι πιθανόν η Μονάδα οδηγηθεί σε κλείσιμο, αν οι νεφρολόγοι αποφασίσουν να κάνουν -όπως πρόσφατα έπραξαν οι καρδιολόγοι- μόνο τις εφημερίες τους επιβάλλει ο νόμος.

Πλέον είναι προφανές, ιδιώς αν αναλογιστεί κανείς και την πρόσφατη απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου να παρέχει επιστημονική κάλυψη σε ιδωτικές μονάδες τεχνητού νεφρού, ότι για μια από τις πολυπηθέστερες πανελλαδικά μονάδες δημόσιου νοσοκομείου, που μέχρι πρόσφατα εξυπηρετούσε σχεδόν 100 νεφροπαθείς, υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου Αγρινίου σε λουκέτο και τους νεφροπαθείς στους ιδιώτες. Πράγμα που δεν θα είναι κακό, αν γίνει από επιλογή και όχι από ανάγκη ή εξαναγκασμό των ασθενών και χωρίς να απαξιώνεται η περιουσία του δημόσιου νοσοκομείου.