H έκθεση για τον Θεόδωρο Ράλλη στο Μουσείο Μπενάκη υπό την επιμέλεια της Μίρκας Παλιούρα [video]

Το Μουσείο Μπενάκη διοργάνωσε την έκθεση Θεόδωρος Ράλλης: Με το βλέμμα στην Ανατολή (10.12.2014-15.3.2015) στο κτίριο του Μουσείου Ισλαμκής Τέχνης υπό την επιμέλεια της Δρ Μίρκας Παλιούρα, ιστορικού τέχνης. Πρόκειται για την πρώτη, μετά τον θάνατο του σημαντικού αυτού καλλιτέχνη (1852-1909), έκθεση που ανέδειξε το έργο του.

Ο Θεόδωρος Ράλλης (Κων/πολη 1852- Λωζάνη 1909), με καταγωγή από τη Χίο, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Γαλλία. Το καλλιτεχνικό του έργο, εμπνευσμένο από την Ελλάδα και τη Μ. Ανατολή, διαμορφωμένο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ρεύματος του Οριενταλισμού και εκτελεσμένο σύμφωνα με την ακαδημαϊκή τεχνική της γαλλικής σχολής, συνέβαλε στη δημιουργία της νεότερης καλλιτεχνικής παράδοσης στην Ελλάδα.

Στόχος της έκθεσης ήταν η ανάδειξη του έργου του Θ. Ράλλη μέσα από επιλεγμένους πίνακες που συνδέθηκαν με τα εκθέματα του Μουσείου. Εκτέθηκαν αυτοπροσωπογραφίες, έγγραφα που σχετίζονται με τη φοίτησή του στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, επιστολές και φωτογραφίες του εργαστηρίου του, σχέδιά του από την εικονογράφηση βιβλίων και έργα του. Η έκθεση περιελάμβανε τρεις ενότητες: την Εισαγωγική, το Χαρέμι και το λουτρό και την Πίστη στην Ανατολή.
Το παρόν βίντεο, του Σίλα Μιχάλακα, με την ευγενική χορηγία του Η. Ντζιώρα, συνόδευσε την έκθεση.