Που μωρέ δημοψήφισμα;

Του Δημήτρη Παπαδάκη
Πρώτη φορά λοιπόν δημοψήφισμα μετά από 41 χρόνια. Είναι θετικό για τη χώρα που γέννησε την Δημοκρατία, αλλά στην καλύτερη(;) περιόδό της δεν τόμλησε να κάνει ούτε ένα.

Όμως επί του προκειμένου -ας χρησιμοποιήσω το κλισέ- δεν μιλάμε για συνθήκες κανονικότητας και το κυριότερο από την πλευρά της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος υπάρχει μια απίστευτη ανευθυνότητα. Πρώτα από όλα, γιατί το ουσιαστικό ερώτημα είναι αν θέλουμε το σκληρό μνημόνιο που πρότεινε η κυβέρνηση, ή το πολύ σκληρό μνημόνιο που πρότειναν οι δανειστές. Το ερώτημα είναι ποσοτικό και όχι ποιοτικό. Πέρα από αυτό υπάρχει και η ευθύνη της κυβέρνησης που αν πραγματικά σέβεται τη λαϊκή κυριαρχία θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις και να προετοιμάστει για οποιαδήποτε απάντηση του λαού. Στην περίπτωση του ναι ξέρουμε τι πρόκειται να γίνει, στην περίπτωση του όχι όμως δεν ξέρουμε τίποτα… Σημαίνει έξοδο από το ευρώ; Μήπως και έξοδο από την Ε.Ε; Υπάρχει προετοιμασία για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα; Τι σημαίνει επιστροφή στο εθνικό νόμισμα; Τράπεζες κλειστές για πολλούς μήνες; Bail in;

Σε όλα αυτά απαντήσεις δεν υπάρχουν. Γιατί καλό το δημοψήφισμα, αλλά θα πρέπει να γίνει με το λαό ενημερωμένο για όλα τα ενδεχόμενα, με ψυχραιμία και χωρίς ουρές στα ΑΤΜ. Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι δεδομένη η αποτυχία της διαπραγμάτευσης και της κυβέρνησης. Φτάνει το δημοψήφισμα ή θα χρειαστούν και εκλογές; Γιατί, αν το ερώτημα μετατραπεί -έστω και ατύπως- σε ερώτημα ευρώ ή δραχμή και ο λαός επιλέξει ευρώ, πως θα κληθεί μια κυβέρνηση να εφαρμόσει μια συμφωνία με την οποία διαφωνεί; Πολλά τα ερωτήματα.Και υπάρχει ένα ακόμη: Είναι ο λαός έτοιμος και ώριμος για να πάρει μια τόσο σοβαρή απόφαση και κάτω από τέτοιες συνθήκες; Ποιος λαός; Ποιες τάξεις του λαού; Αυτές που πήγαιναν μέχρι πριν 7-8 χρόνια στο βουλευτή για να τους διορίσει το παιδί και σήμερα αρνούνται οποιαδήποτε έννοια αξιολόγησης.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε σταυροδρόμι εθνικών επιλογών που όμοιο του δεν έχει αντικρίσει ποτέ η χώρα και ο λαός. Αν και φαίνεται ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, ας ελπίσουμε όλοι πολιτικοί και πολίτες να κάνουν την καλύτερη δυνατή επιλογή.