Η συγκέντρωση στο Αγρίνιο για το ΝΑΙ [HDvideo + pics]

“Ναι στην Ελλάδα-ΝΑΙ στο Ευρώ”
Στην πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο πραγματοποιήθηκε η διαδήλωση υπέρ της Ευρώπης και του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής, που διοργάνωσαν τα μέλη της κίνησης υπέρ του “ΝΑΙ”, την οποία απαρτίζουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η ΔΗΜΑΡ αλλά και παρωγικοί φορείς της περιοχής όπως η Ένωση Αγρινίου, η Ένωση Ξενοδόχων και το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας. Στη συγκέντρωση το παρών έδωσαν πολλά στελέχη της αυτοδιοίκησης και των κομμάτων που τάσσονται με το “ΝΑΙ”, ενώ η συμμετοχή πολιτών θα μπορούσε να πει κανεί ότι ήταν κάπως περιορισμένη.

Δείτε στην webtv του myagrinio.gr εκτεταμένα στιγμιότυπα από τη συγκέντρωση

Στη συγκέντρωση εκφώνησαν ολιγόλεπτες ομιλίες ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απ.Κοιμήσης, ο δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κώστας Ρόκος, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Xρήστος Κωστακόπουλος και ο πρόεδρος των χοιροτρόφων Γιώργος Χρήστου.

Ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου τόνισε πως ό,τι και να γίνει, η επόμενη μέρα θα πρέπει να μας βρει ενωμένους και πρόσθεσε : “δεν έχουμε περιθώρια για εσωτερικές συγκρούσεις. Εκείνο που πρέπει πάνω από όλα είναι να επικρατήσει ένα κλίμα ομοψυχίας και ομόνοιας σε όλος μας. Δημοκρατικά, θα πρέπει να ψηφίσουμε κατά τη βούλησή μας”. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, με την οποία οι δήμαρχοι τάσσονται υπέρ του “Ναι” και υπογράμμισε πως «οι κοινωνικές δομές (ΚΔΑΠ, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Ιατρεία, παιδικοί σταθμοί) λειτουργούν από προγράμματα της Ε.Ε, άρα την επόμενη μέρα αν βγούμε από την Ε.Ε. αυτά θα πάψουν να υπάρχουν και το δίχτυ κοινωνικής προστασίας που παρέχουν οι δήμοι της χώρας θα πάψει να υφίσταται». Ο Γ. Παπαναστασίου κατέληξε λέγοντας : “Κανείς δεν πρέπει να παίξει με την πορεία της Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και θα παραμείνει ευρωπαϊκή. Γι΄ αυτό δεν θα μπούμε σε ψευδοδιλλήματα. Ένα «Όχι» δεν λύνει τίποτα, δεν δημιουργεί προϋποθέσεις για μια καλύτερη συμφωνία. Αντυίθετα μας πηγαίνει μακριά από την Ευρώπη και το ευρώ”.

Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας έκανε μια γενικότερη στη κριτική στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης, αλλά και γενικότερα στις ευθύνες του πολιτικού συστήματος. Αμφισβήτησε μάλιστα την νομιμότητα του δημοψηφίσματος και τόνισε υπάρχει πόλωση στο δημοψήφισμα. “Τα δίπολα της κυβέρνησης θέλουν αφιονισμένους πολίτες και όχι σκεπτόμενους πολίτες” είπε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια έκανε αναφορά στην δυσκολία του πολιτικού συστήματος να εισαγάγει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. “Το πρόγραμμα από τα 2 δις έφτασε στα 8 δις μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα και η διαφορά ανάμεσα στη χώρα και τους δανειστές ήταν μόλις ένα δις περίπου, όμως η πάταξη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς θα μπορούσε να αποφέρει εξοικονόμηση περίπου 3 δις το χρόνο και το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί” ανέφερε ο Απ. Κοιμήσης.

Ο δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας στάθηκε περισσότερο στις επιπτώσεις ενός «Όχι» που σημαίνει διακοπή των επιδοτήσεων και των προγραμμάτων που προέρχονται από το ΕΣΠΑ. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Κ. Ρόκος αναφέρθηκε στο σχετικό ψήφισμα της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ υπέρ του ΝΑΙ και χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα κάνοντας αναφορά στις παρατηρήσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης πάνω στο θέμα. «Μας καλούν σε 7 ημέρες να αποφασίσουμε για τις επόμενες δεκαετίες και για το μέλλον των παιδιών μας» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς επικέντρωσε την ομιλία του στη σημασία των επιδοτήσεων της Ε.Ε. για τους αγρότες και σημείωσε στην Αιτωλοακαρνανία έρχονται ετησίως 140 εκατομμύρια ευρώ κοινοτικές ενισχύσεις στους αγρότες. Ακόμη επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την πολιτική των τελευταίων μηνών και την παύση πληρωμών προς τους αγρότες που ήδη υφίσταται (καθυστέρηση στην επιστροφή ΦΠΑ, παρακράτηση επιδοτήσεων)