Και επισήμως το νερού του Αιτωλικού ακατάλληλο !

Επικαλούμενος την απάντηση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγιεινής και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Αιτωλ/νίας, από το οποίο προκύπτει η συνεχιζόμενη απαγόρευση του πόσιμου νερού που προέρχεται από τις πηγές του Κεφαλοβρύσου ο επικεφαλής της παράταξης “Η Κοινωνία Μπροστά” Π. Παπαδόπουλος επιτείθεται με ανακοίνωσή του στη δημοτική αρχή Μεσολογγίου για το γεγονός ότι δεν ενημέρωσε ως όφειλε το δημοτικό συμβούλιο και τους πολίτες.

Αναλυτικά :
Εξ αρχής είμαστε οι πρώτοι που είχαμε αμφισβητήσει ευθέως τους ισχυρισμούς της Δημοτικής Αρχής και της ΔΕΥΑΜ ότι το νερό του Αιτωλικού από τις πηγές Κεφαλοβρύσου ήταν ακατάλληλο. Παρ’ όλα αυτά, μήνες τώρα, ο κ. Δήμαρχος με συνεντεύξεις του και ανακοινώσεις – μάλιστα πανηγυρικού χαρακτήρα – διατυμπάνιζε ότι το νερό του Αιτωλικού είναι κατάλληλο προς κατανάλωση. Τα γεγονότα όμως ήρθαν να διαψεύσουν όλους αυτούς που διέδιδαν επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία πληροφορίες. Εξηγούμαστε:
Στις 17-6-2015 κατέθεσα σχετική αίτηση στην Δ/νση Δημόσιας Υγιεινής και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Αιτωλ/νίας να έχω στη διάθεσή μου τις σχετικές μετρήσεις υδροληψίας. Στις 26-6-2015 αριθ. πρωτ. 170218/3929 η αρμόδια Δ/νση μου αποστέλλει το υπ’ αριθ. 106962/2450, 144165/3261/12-6-2015 που εστάλη στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου, με το οποίο προκύπτει η συνεχιζόμενη απαγόρευση του πόσιμου νερού που προέρχεται από τις πηγές του Κεφαλοβρύσου και εμμένει στις παλαιότερες απαγορεύσεις (2516/27-3-2008 και 89107/2529/9-4-2012).
Το μείζον ζήτημα που σήμερα εγείρεται είναι:
α) Γιατί ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα το εν λόγω έγγραφο και δεν ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο εδώ και 20 ημέρες;
β) Με ποιο τρόπο θα προστατευθεί η δημόσια υγεία των κατοίκων του Αιτωλικού, τη στιγμή κατά την οποία από επίσημα χείλη λέγονται επικίνδυνα πράγματα για την καταλληλότητά του;
γ) Ποιος ο ρόλος των “ανεξάρτητων” εργαστηρίων που βγάζουν το νερό καθαρό;
Ήρθε η ώρα λοιπόν για καθαρές απαντήσεις και υπεύθυνη ενημέρωση. Η δημόσια υγεία είναι πολύτιμο αγαθό για να την παίζουν κάποιοι κορώνα – γράμματα. Απαιτούνται λοιπόν εξηγήσεις δημόσια στην κοινωνία και ενημέρωση για το τι πρέπει να γίνει.

Απάντηση του προέδρου της ΔΕΥΑΜ Γιώργου Καραπαπά
Απαντώντας σε ανακοίνωση του επικεφαλής του Συνδυασμού «Η Κοινωνία Μπροστά» Παν. Παπαδόπουλου σχετικά με την καταλληλότητα του νερού ΔΕ Αιτωλικού, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Μεσολογγίου Γιώργος Καραπαπάς αναφέρει τα ακόλουθα:
Κύριε Παπαδόπουλε,
Απαντώντας στην επιστολή σας και προς αποκατάσταση της αλήθειας, σας γνωρίζω τα εξής:
1. Η ΔΕΥΑΜ ευρίσκεται σε συνεργασία με την Δ/νση Υγείας προκειμένου να εξασφαλίσει, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της υγειονομικής νομοθεσίας, την καταλληλότητα του νερού της πηγής Κεφαλοβρύσου. Προς τούτο, όπως έξαλλου αναγνωρίζει και ο Διευθυντής της Δ/νσης Υγιεινής και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Αιτ/νίας κος Φατούρος, σε διπλανή στήλη του δημοσιεύματος, η ΔΕΥΑΜ έχει προβεί και εξακολουθεί να ενεργεί για την επίλυση του προβλήματος της ποιότητας νερού στο Αιτωλικό. Είναι αλήθεια, ότι παρά το σύνολο των ενεργειών μας και την σταθεροποίηση του υπολειμματικού χλωρίου κάτω από το όριο των 0,5ppm, όπως ζητούσε η Δ/νση Υγείας στο με αρ. πρωτ. 89107/2529/9-4-2012 έγγραφό της, και το μικρότερο μικροβιακό φορτίο που εμφανίζεται πλέον στην πηγή πριν τη χλωρίωση, η Δ/νση Υγείας, με νεότερο έγγραφό της, συνεχίζει να εισηγείται την απαγόρευση της πόσης του νερού.
Έτσι η ΔΕΥΑΜ, δεν ήρε την έως σήμερα απαγόρευση της πόσης νερού στο Αιτωλικό και πρόκειται να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για τα έως σήμερα δεδομένα εφ΄ όσον της ζητηθεί.
2. Η ΔΕΥΑΜ παρά την οικονομικής της αδυναμία θα προχωρήσει και σε περαιτέρω ενέργειες εξυγίανσης του ευρύτερου χώρου της πηγής Κεφαλοβρύσου καθ΄ υπόδειξη της Δ/νσης Υγείας. Επίσης, διερευνά πλέον και άλλες λύσεις στα πλαίσια των νέων οικονομικών δεδομένων, μιας και η πολιτεία δεν διαθέτει μέχρι στιγμής πόρους για χρηματοδότηση έργων.
3. Τα «ανεξάρτητα εργαστήρια» στα οποία αναφέρεστε είναι δύο πιστοποιημένα εργαστήρια με τα οποία συνεργάζεται η ΔΕΥΑΜ έως σήμερα και που δεν έχουν εντοπίσει ακατάλληλο ή επικίνδυνο δείγμα νερού εντός του αστικού ιστού μετά την χλωρίωση, όπως εξάλλου και η Δ/νση Υγείας (Εργαστήριο ΚΕΕΛΠΝΟ).
Τα εργαστήρια αυτά τα γνωρίζετε βεβαίως, αφού υπηρετήσατε ως μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΜ και είναι τα Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών και το Εργαστήριο Υγιεινής Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών .
Τέλος, κε Παπαδόπουλε, μήπως αντί να μας εγκαλείτε για έλλειψη «καθαρών λύσεων» και «υπεύθυνη ενημέρωση» σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, όπως το νερό του Αιτωλικού, θα μπορούσατε να αναλάβετε ως κυβερνητικός υποψήφιος δήμαρχος, πρωτοβουλίες ουσιαστικές όχι για να εισπράξετε πολιτικά οφέλη αλλά για να λύσουμε το πρόβλημα; Δηλαδή την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης για κατασκευή των απαραίτητων έργων ή την επιδότηση των καταναλωτών Αιτωλικού για την αγορά εμφιαλωμένου νερού από την πολιτεία μιας και η ΔΕΥΑΜ δεν μπορεί να το κάνει ως ανταποδοτική επιχείρηση;
Καλό θα ήταν να μην κινδυνολογείτε και να μην παραπληροφορείτε, προσπαθώντας να επενδύσετε πολιτικά στο τόσο ευαίσθητο θέμα που έχει να κάνει με το υπέρτατο αγαθό της Δημόσιας Υγείας.
Εμείς, ως υπεύθυνη Δημοτική Αρχή και Διοίκηση της ΔΕΥΑΜ, υλοποιήσαμε και θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε όλα τα μέτρα που μας υποδεικνύει η Δ/νση Υγείας. Και αυτό το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με ιδίους πόρους, μέσα στις πιο δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η επιχείρηση και η χώρα μας.