Ναύπακτος : Έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Σπυρόπουλου στο Φετιχιέ Τζαμί

Η Εφορία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας προσκαλεί την Παρασκευή 17 Ιουλίου στις 20.00 στα Εγκαίνια της Έκθεσης του Κώστα Σπυρόπουλου στο ΦΕΤΙΧΙΕ ΤΖΑΜΙ, στη Ναύπακτο. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Ιουλίου και θα λειτουργεί καθημερινά από 19:00 έως 22:00.

Οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Δύσης με την Ευρωπαϊκή Ανατολή μοιάζουν αμφιλεγόμενες και καμιά φορά αντικρουόμενες. Για να εξηγηθούν χρειάζεται ερμηνευτική λογική που να εναρμονίζει σε ενότητα, με εναργή προφάνεια, τις επιμέρους πιστοποιήσεις. Τη Δύση διευκολύνει η άποψη ότι διέσωσε και συνεχίζει την κληρονομιά της Ελληνικής αρχαιότητας, της Ρωμαϊκής οικουμενικότητας και του Χριστιανισμού. Επομένως αυτή συγκεντρώνει όλα τα γνωρίσματα της Ευρωπαϊκότητας και δικαιούται να προσδιορίζεται ως Ευρώπη.
Η Ανατολή απελεύθερη από τον Τουρκικό ζυγό, θαυμάζει και ορέγεται τα εκπληκτικά χρηστικά «ιμπεριαλιστικά » επιτεύγματα της Δύσης και παρηγορείται με την άποψη ότι αυτή μέσω των Αρχαίων Ελλήνων Προγόνων της έδωσε τα φώτα στη Δύση: τις προϋποθέσεις να αναπτύξει τον σημερινό, «παγκόσμιο» πολιτισμό της.
Με την έκθεση αυτή αποτολμάται να προταθεί μια εικαστική εκδοχή, σύνδεσης των σχέσεων του Ελληνισμού με την νεωτερική και μετανεωτερική Δύση.

Κώστας Σπυρόπουλος
Εικαστικός – Καθηγητής Πανεπιστημίου