Προς διάλυση η εργολαβία για την ανάπλαση του Πάρκου

Η ιστορία της ανάπλασης του Παπαστράτειου Πάρκου Αγρινίου εξελίσσεται διαρκώς σε μια διοικητικής υφής δικαστική ιστορία.

Αυτή τη φορά το ζητούμενο στη προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου είναι η διάλυση ή όχι της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου, με την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Αγρινίου να εισηγείται πλέον τη διάλυση της σύμβασης. Με την εκκρεμοδικία από το ΣτΕ να υπάρχει ακόμη, τους τελευταίους μήνες ο δήμος Αγρινίου και ο ανάδοχος του έργου βρίσκονται σε μια διαμάχη διοικητικής υφής, με τον τελευταίο να ζητά την διάλυση της σύμβασης κάνοντας λόγο για παράνομες εργασίες που προβλέπτονται στο έργο.

ΠΑΡΚΟΟ ανάδοχος του έργου από το περασμένο καλοκαίρι είχε καταθέσει Ειδική Δήλωση Διακοπής Εργασιών, που είχε απορριφθεί από το δήμο Αγρινίου. Όμως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκανε δεκτή την «αίτηση θεραπείας» που είχε καταθέσει ο ανάδοχος του έργου. Ωστόσο ο δήμος Αγρινίου είχε επιμείνει στη θέση του και προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Επειδή επί του προκειμένου η άσκηση προσφυγής από την μεριά του δήμου Αγρινίου δεν αναστέλλει την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επί της αιτήσεως θεραπείας, ο ανάδοχος νόμινα έχει υποβάλει αίτηση διάλυση σύμβασης μετά την παρέλευση τριμήνου από την υποχρεωτική αποδοχή της ειδικής δήλωσης διακοπής εργασιών. Στην περίπτωση, που όπως φαίνεται, το δημοτικό συμβούλιο αποφασίσει τελικά για τη διάλυση της σύμβασης, το επόμενο βήμα θα είναι, όταν το ΣτΕ κρίνει την τύχη/νομιμότητα της ανάπλασης και στην περίπτωση που το έργο κριθεί νόμιμο και από τη στιγμή που έχει προταθεί για έργο – γέφυρα στο νέο ΕΣΠΑ, η επαναδημοπράτηση του έργου, ενδεχομένως με τροποποίησεις της υπάρχουσας μελέτης.

Τι επικαλείται ο ανάδοχος
Ο ανάδοχος της ανάπλασης του πάρκου ζητά την διάλυση της σύμβασης κάνοντας λόγο για παράνομες εργασίες που προβλέπτονται στο έργο. Το σημαντικότερο από όλα είναι πως ο ανάδοχος δηλώνει πως προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες της μελέτης απαιτείται να υλοτομηθούν επιπλέον 141 δένδρα και θάμνοι από τα 64 που προβλέπονται στον πίνακα υλοτομίας. Ακόμη ο ανάδοχος επικαλούνταν την προσωρινή διαταγή του ΣτΕ, αλλά και έγγραφα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και του Δασαρχείου που μιλούν για σημαντικές επιδράσεις στην υφιστάμενη φυτοκάλυψη από όλες σχεδόν τις εργασίες που απαιτούν εκσκαφές και οι οποίες πλήττουν το ριζικό σύστημα των υφιστάμενων δέντρων.

Αναλυτικά η αίτηση του αναδόχου με όσα επικαλείται: